Άρθρο:
Γιώργος Πέτρου
Φωτο: Αρχείο Hellas Underwater Explorers
Πηγές Τα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες 1951-2000 Τόμος Β. Χρήστος Ντούνης.
TDI Advanced Wreck Penetration Course ΑΚΙΟ
by Hellas Underwater Explorers
Εκπαιδευτής του σχολείου: Γιώργος Πέτρου (Advanced Wreck Penetration Instructor Trainer)
Ένα ακόμη σχολείο Σχολείο Ναυαγιοκατάδυσης των HUE στη νήσο Πλατουράδα ή Ακιό στο μότορσιπ Κασσάνδρα που βουλιαξε στις 2 Μαρτίου 1973.
Στη κεντρική φωτογραφία βλέπουμε να γίνονται μαθηματικοί υπολογισμοί υποβρυχίως που έχουν σχέση με θέματα όπως, χαρτογράφηση, καταναλώσεις, ειδικές και γενικές πληροφορίες για το μήκος, πλάτος , ύψος πλοίου και των χώρων του, επίλυση απλών προβλημάτων στα 30 μέτρα βάθος. Ένα ιδανικό από όλες τις πλευρές ναυάγιο για πραγματοποίηση σχολείων Basic & Advanced Wreck Penetration course. Στο σχολείο πήραν φίλοι, μετέπειτα εκπαιδευτές, και μέλη της εξερευνητικής ομάδας των HUE. Στο ναυάγιο αυτό πραγματοποιήσαμε και πολλά σχολεία εκπαιδευτών με πολύ ψηλό επίπεδο συμμετοχής και πρακτικών ασκήσεων. Εφαρμόσαμε όλες τις απαιτούμενες εκπαιδευτικές τεχνικές και διαδικασίες σε όλα τα σημεία του πλοίου έτσι ο εκπαιδευόμενος με το πέρας του σχολείου να είναι σε θέση να καταδυθεί σε οποιοδήποτε ναυάγιο. Από πλευράς εξοπλισμού οι μαθητές είχαν προστατευτικά κλείστρων, κράνη, hogarthian, stage tanks etc....
Μότορσιπ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ (πρ.ALESSANDRO TOMEL, πρ. ALESSANDRO,πρ.MELGOLAND),νηολογίου Θεσσαλονίκης 61, ολικ. χωρητ.469 κόρων και καθ. 244 κόρων, μήκους 170 ποδών, ναυπηγήσεως του 1918 στα ναυπηγεία ELBE AND NORDEN WERFT του BOLZENBURG,κινούμενο με ΜΕΚ FIAT 450 ΒΗΡ, ιδιοκτησίας Γεωργίου Κολοβού και Ιωάννη Κρασσά. Το σκάφος με κυβερνήτη το Γιακουμή Χαλκιά και επταμελές συνολικό πλήρωμα, είχε αποπλεύσει την 27η Φεβρουαρίου 1973 από το λιμένα Βόλου με φορτίο 580 τόνους τσιμέντου για Πάτμο, Κάλυμνο και Κώ. Περί ώρα 20.15 της επομένης 28/2/73 που διέπλεε το Νότιο Ευβοϊκό τηρώντας πορεία μεταξύ Ευβοϊκής ακτής και των νησίδων Δίψας και συνέχεια Ακιό η Πλατουράδα, ο κυβερνήτης κατέβηκε για να δειπνήσει αφήνοντας το πηδάλιο στον Ιωάννη Κρασσά που υπηρετούσε στο σκάφος ως ναύτης. Όμως μισή ώρα αργότερα όταν επανήλθε στη γέφυρα αντιλήφθηκε ότι η πορεία που τηρούσε ήταν 130-135 μοίρες αντί κατ΄ αυτού σωστής 175 μοιρών και συγχρόνως διέκρινε σε απόσταση περί τα 150 μέτρα βραχώδη ακτή. Έστρεψε αμέσως το πηδάλιο όλο δεξιά και κράτησε συγχρόνως και αναπόδισε τη μηχανή, πλην όμως ήταν πολύ αργά και το σκάφος προσάραξε στον πετρώδη βυθό κοντά στη νησίδα Ακιό η Πλατουράδα. Το πλοίο στην αρχή ήταν στεγανό αλλά στη συνέχεια σημειώθηκε κλίση 20 μοιρών προς τα δεξιά και παρατηρήθηκε εισροή υδάτων στο κύτος και στο μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα το σκάφος να ημιβυθιστεί. Την 2α Μαρτίου 1973 οι επιβαίνοντες εγκατέλειψαν το σκάφος αφού το πρόσδεσαν στην ακτή με δύο σχοινιά από την πλώρη για να μη βυθιστεί. Όμως και το φορτίο και το σκάφος καταστράφηκαν.
Μέγιστο βάθος ναυαγίου -28μ, ελάχιστο -20μ.Βρίσκετε στο άξονα 210 μοίρες (πρύμνη), 30 μοίρες γέφυρα.