Hellas Underwater Explorers - Σπηλαιοκαταδυση – Εξερευνηση Αγία Ελεουσα Κεφαλονια
Αρθρογράφος: Γιώργος Πέτρου
Video: Νάσσος Ζερβόπουλος
Photos: Κυπραίος Τάσος, Νάσος Ζερβόπουλος, Γραβάνης Ηλίας, Γιώργος Πέτρου.
Η Κεφαλονιά είναι ένα εξαιρετικά χαρισματικό νησί από κάθε πλευρά. Ένα ακόμη πραγματικό καταπράσινο διαμάντι του Ιονίου, υπέροχες παραλίες με ιδιαίτερους ανθρώπους και ιστορία.
Για εμάς τους τεχνικούς αυτοδύτες και ειδικότερα τους σπηλαιοδύτες πόλος έλξης ήταν και εξακολουθούν να είναι τα σπήλαια που ευρίσκονται στις περιοχές Σάμη – Καραβόμυλος - Πουλάτα. Υποβρύχια σπήλαια με εξαιρετικής ομορφιάς διάκοσμο από Σταλακτιτικό και Σταλαγμιτικό υλικό. Εξελικτική ιστορία εκατομυρρίων ετών κρύβεται επιμελώς στη φύση. Από τα πιο γνωστά μέχρι τα πιο άγνωστα σπήλαια η περιοχή κρύβει πραγματικούς θησαυρούς. Μελισσάνη, Αγγαλάκι, Καραβόμυλος, Ζερβάτη, Χιριδόνι, και πολλά άλλα. Καθώς οι Hellas Underwater Explorers / George Petrou είχαμε πραγματοποιήσει οργανωμένες εξερευνητικές αποστολές στα σπήλαια αυτά με εξέχων κατα την γνώμη μου αυτό του Χιριδονιού δύο μας είχαν ξεφύγει. Αυτό των Αγίων Θεωδώρων και αυτό της Αγίας Ελεούσας.
Έχοντας εξερευνήσει τα λιμνοσπήλαια, Μελισάνη, Καραβόμυλο, Αγγαλάκι, Ζερβάτη και το απίστευτο Χιριδόνι αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε και το ξεχασμένο και από τον θεό σπηλαιοβάραθρο της Αγίας Ελεούσας. Σκοτεινό, απόμακρο, περιφραγμένο, απρόσιτο, φοβιστικό, με δισδιάκριτο τον κατώτερο εσωτερικό κόσμο του αποτελούσε μια πρόκληση. Πήραμε πληροφορίες από τον πρωτοπόρο Βασίλη Γιαννόπουλο. Συγκροτήσαμε μια μικρή, ευέλικτη αλλά πολύ αποτελεσματική ομάδα. Η ομάδα αποτελείτο από τους Γιώργο Πέτρου Νάσσο Ζερβόπουλο Κυπραίο Τάσο και Γραβάνη Ηλία. Και το σπήλαιο μας αποζημίωσε με μοναδικές στιγμές εκεί που είχαμε πεί: τι άλλο μπορεί να υπάρχει να δούμε......
Οι ρόλοι είχαν ξεκαθαριστεί και οι Ηλίας και Τάσος θα είχαν υπευθυνότητα την υποστήριξη των δύο σπηλαιοδυτών που θα έκαναν την εξερεύνηση. Δηλαδή όλη την σκληρή, άχαρη δουλειά αλλά δεν φαντάζεστε πόσο σημαντική. Δεν υπήρχε περίπτωση, όπως αποδείχτηκε , να τα καταφέρναμε χωρίς αυτούς καθώς επέδειξαν υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, αντοχή και υπομονή. Για την κάθοδο στο πάτο του βαράθρου επιστρατευσαμε έναν γερανό ό οποίος μας κατάβασε με το καλάθι του στην κορυφή ενός λόφου που εμφανώς ήταν το υλικό της οροφής – εδάφους πριν γίνει η κατακρίμνηση. Για να κατέβουμε αναγκαστήκαμε να κόψουμε με πριόνι κλαδιά με πυκνά φυλλώματα. Εν συνεχεία με πατέντες σχοινιών και με το καλάθι του γερανού κατεβάσαμε τον εξοπλισμό μας. Οποιοδήποτε λάθος θα μπορούσε να αποβει από καταστροφικό έως μοιραίο.