Get in touch
555-555-5555
mymail@mailservice.com
Γίνε Χορηγός Γίνε Μέλος


Γνωρίζοντας τα Rebreather

Οκτώβριος 2007


Αρθρογράφος: Γιώργος Πέτρου Instructor Trainer TDI, SDI. PADI MSDT, CMAS / ΕΟΥΔΑΑΤΚ 3***.
Φωτογραφίες: Γιώργος Πέτρου / Νάσος Ζερβόπουλος


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2007


Τα Rebreather ή αλλιώς Επαναπνευστήρες έχουν μια μακριά και σημαντική ιστορία προσφοράς μέσα στο χρόνο της ιστορίας της κατάδυσης. Η ανακύκλωση του μίγματος είναι η βασική ιδέα και υλοποιείται με αυτό το αναπνευστικό μηχάνημα. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ τα Rebreather χρησιμοποιούνται από τους λάτρεις της τεχνικής κατάδυσης καθώς οι ιδιότητες που έχουν προσφέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα στις βαθιές καταδύσεις, σπηλαιοκαταδύσεις που απαιτείται μεγάλη διείσδυση κλπ.

Σε αυτό το άρθρο γνωρίζουμε συνοπτικά την βασική ανατομία αυτών.

 

Γνωρίζοντας τα Rebreather

 

Οκτώβριος 2007 και έχουμε ταξιδέψει στην Τεργιέστη της Ιταλίας στο εργοστάσιο κατασκευής Επαναπνευστήρων (Rebreathers) HBT (Human Body Technology) του Nicola Donda. Εκεί πέραν της αγοράς από έναν επαναπνευστήρα θα κάναμε ένα σεμινάριο και θα διεισδούσαμε  στα μυστικά αυτών των μαγικών καταδυτικών μηχανημάτων που υποστηρίζουν την ζωή ενός ανθρώπου υποβρυχίως.


Μην ξεχνάμε ότι είμαστε υπό μηχανική αναπνευστική υποστήριξη υποβρυχίως.
 

θα δούμε μαζί τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας Επαναπνευστήρας (R) καθώς θα τον συναρμολογούμε μαζί βήμα προς βήμα ή καλύτερα κομμάτι προς κομμάτι. 

Ξεκινάμε με την εικόνα ενός σύγχρονου Rebreather (R) νέας γενιάς, ημίκλειστου κυκλώματος το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε κλειστού κυκλώματος.

Αλλά ας αποσυναρμολογήσουμε το R μας για να το δούμε από την αρχή.

· Κατ' αρχήν πλένουμε καλά την θήκη (Housing) το οποίο θα δεχθεί το δοχείο με τον Νατράσβεστο. Η άριστη στεγανοποίηση αυτού της θήκης είναι απαραίτητη προϋπόθεση ασφάλειας.

Πάντων στον αντίποδα όσων πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου υγρασία μέσα στο υλικό φιλτραρίσματος σας λέω ότι η υγρασία είναι απαραίτητη για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία φιλτραρίσματος. Η αρχική υγρασία προέρχεται από την εκπνοή μας!!!

· Παίρνουμε το διαφανές δοχείο μας και τοποθετούμε το ανοξείδωτο πλέγμα (φώτο 1180), το άσπρο διαχωριστικό φίλτρο και το οδηγό για την εισαγωγή του υλικού φιλτραρίσματος.

· Χύνουμε το υλικό φιλτραρίσματος φυσώντας για να απομακρύνουμε την σκόνη), χτυπάμε-ανακινούμε το δοχείο για να γίνει το υλικό πιο συμπαγές, το υλικό θα πρέπει να φθάσει έως ένα συγκεκριμένο σημείο του δοχείου, εν συνεχεία μπαίνει πάλι ανοξείδωτο πλέγμα & διαχωριστικό φίλτρο. Ασφαλίζουμε με μια ανοξείδωτη πεταλούδα και βάζουμε το ειδικό καπάκι.

· Τοποθετούμε το ελατήριο στην βάση του δοχείου και πάνω σε αυτό το δοχείο με τον Νατράσβεστο.

· "Μετράμε" την τάση του αισθητήρα και συνδέουμε αυτόν .

· Κλείνουμε το καπάκι του δοχείου με τον αισθητήρα που έρχεται σε επικοινωνία με τους αναπνευστικούς σάκους - breathing loop.

· Κλιπάρουμε τους αναπνευστικούς σάκους στον ρυθμιστή πλευστότητας και βιδώνουμε τους αναπνευστικούς σωλήνες .

· Οι αναπνευστικοί σωλήνες όπως και το επιστόμιο ελέγχονται για την στεγανότητά τους πολύ καλά προτού την τοποθέτηση .

· Συνδέουμε τους αναπνευστικούς σωλήνες με το επιστόμιο, προσέξτε την ανεπίστροφη βαλβίδα εισαγωγής εξαγωγής του μίγματος .

· Συνδέουμε τον ρυθμιστή πίεσης με την φιάλη μας, το δοχείο με το φίλτρο/αισθητήρα και το mass flow .

· Προσέξτε την ανεπίστροφη βαλβίδα στράγγισης νερού που πιθανόν να μπει μέσα στο σύστημα του δοχείου φιλτραρίσματος .

· Η σωστή σύνδεση του mass flow απαραίτητη προϋπόθεση ασφάλειας. To mass flow system ουσιαστικά συμπληρώνει κάτ. απαίτησή μας επιπλέον μίγμα όταν το χρειαζόμαστε. Ο μπλε διακόπτης  μας επιτρέπει την αλλαγή στην εφεδρική φιάλη.

· Ελέγχουμε την σωστή σύνδεση και λειτουργία το ψηφιακού μανομέτρου PPO2.

· Τοποθετούμε τις φιάλες μας, ρυθμίζουμε την ροή σε λίτρα .

· Προσέξτε το Β΄ Στάδιο στο πάνω σημείο το οποίο κάνει υποβοήθηση όταν ο αυτοδύτης θελήσει μεγαλύτερη παροχή και την βαλβίδα εξαγωγής μίγματος πάνω στον αναπνευστικό σάκο , εδώ το σύστημα γίνεται ημίκλειστο.

· Και ήρθε η ώρα να φορέσουμε το R και να κάνουμε τους απαραίτητους ελέγχους μας. Με τα R οφείλεις να είσαι σχολαστικός στην λεπτομέρεια.

· Για το φινάλε σας άφησα την σειρά δοκιμών για το αναπνευστικό σύστημα με το R. . Έντονο τρέξιμο στο ποδήλατο και έλεγχος πνευμόνων, CO2 & PPO2.

Αυτή φυσικά ήταν μια πολύ σύντομη εισαγωγή στα R και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι επαρκής η γνώση που μπορεί να πάρει κάποιος από ένα άρθρο. Αναμφίβολα τα R είναι εξαιρετικά στις παροχές τους αλλά και πολύ απαιτητικά από τον χρήστη. Όπως είπαμε σε προηγούμενο τεύχος τα Rebreather ή αλλιώς επαναπνευστήρες έχουν μια μακριά και σημαντική ιστορία μέσα στο χρόνο της ιστορίας της κατάδυσης. Η ιδέα ανακύκλωσης του μίγματος είναι βασική ιδέα και υλοποιείται με αυτό το αναπνευστικό μηχάνημα. Οι περισσότεροι όμως δεν έχουν δει και δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστα για αυτό.

Αυτή φυσικά ήταν μια πολύ σύντομη εισαγωγή στα R και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι επαρκής η γνώση που μπορεί να πάρει κάποιος από ένα άρθρο. 

 


Share this

Share by: