Άρθρο: Γιώργος Πέτρου Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών
Φωτογραφίες: Ευγενική παραχώρηση της Αποστολίδης / Cressi-Sub
Τώρα μας φαίνεται πολύ φυσιολογικό και δεδομένο να πηγαίνουμε για κατάδυση χωρίς να έχουμε το άγχος της παράνομης δραστηριότητας μιας και οι ακτές είναι ανοικτές για κατάδυση και οι ξένοι οργανισμοί μαζί με την Ελληνική ομοσπονδία δραστηριοποιούνται νόμιμα πια.
Ξέρω ακούγεται κάπως αστείο αλλά δυστυχώς κάποτε η πραγματικότητα ήταν ζοφερή για την Ελληνική κατάδυση.
Μια χώρα που ήταν και είναι πρωτοπόρα στη Ναυτιλία το να είναι όλες οι παράκτιες περιοχές απαγορευμένες για καταδυτική δραστηριότητα ακούγεται απαράδεκτο. Εξαίρεση αποτελούσαν το δεύτερο λιμανάκι της Βουλιαγμένης και η Μύκονος. Παντού απαγορευμένες όλες οι παραλίες.
Λίγοι "τρελαμένοι" ,στα μάτια των άλλων, εραστές της κατάδυσης έχτισαν λιθαράκι αυτό που σήμερα απολαμβάνουμε. Καρτελιάς, Παπαγρηγοράκης και άλλοι σε έναν αγώνα εναντίον όλων παραθέτοντας πάθος, κόπο . υπομονή και εμμονή προχωράνε βήμα βήμα.
Μια εποχή που στο εξωτερικό η κατάδυση εξελίσσεται σε μια φυσιολογική βάση του παντού επιτρέπεται εκτός από κάποια σημεία που απαγορεύεται. Τέτοια σημεία είναι για παράδειγμα λιμάνια , οργανωμένες πλαζ λουομένων, αρχαιολογικοί χώροι κλπ. Στην Ελλάδα ήταν το αντίθετο δυστυχώς παντού απαγορευμένα εκτός από δύο σημεία που επιτρεπόταν.
Σε παρόμοιο κλίμα και το θέμα εκπαιδευτικοί φορείς, οργανισμοί. 'Ολοι απαγορευμένοι και υπήρχε μόνο η ΕΟΥΔΑΑΤΚ. Απαράδεκτο. Θα έπρεπε να ήμασταν απόλυτα εναρμονισμένοι με την παγκόσμια κατάσταση ή έστω να είχαμε ένα πολύ καλύτερο καθεστώς.
Δεν μπορώ να καταλογίσω ευθύνες σε κανέναν πέραν αυτών που ήταν άρρηκτα συνυφασμένοι με λήψη αποφάσεων πάνω σε αυτά τα θέματα όπως η πολιτική εξουσία και αυτοί που ασχολούντουσαν με αρχαιολογικά θέματα. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως πίσω από αυτούς υπήρχαν σίγουρα συμφέροντα που κρατούσαν τα πράγματα στον σκοταδισμό προς οφελόν τους.
Να ξεκαθαρίσουμε πως στην Ελληνική ομοσπονδία και στις σχολές που υπήρχαν τότε η ποιότητα εκπαίδευσης τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο ήταν υψηλότατη. Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Ήταν η καλύτερη εκπαίδευση που έχω κάνει στην μακρόχρονη καταδυτική μου καριέρα έχοντας ασχοληθεί και με εξαιρετικούς οργανισμούς όπως η NAUI,TDI/SDI/,PSAI,PADI,ESDA.
Αυτό το μονοπώλιο σε συνδυασμό με τις απαγορευμένες ακτές είχε δημιουργήσει μια κατάσταση όλο παθογένειες όπου η πρόσβαση στη κατάδυση γινότανε με μεγάλη δυσκολία.
Ευτυχώς η είσοδος και υποχρεώσεις μας έναντι στην Ευρωπαϊκή ένωση είχε και τις δικές της θετικές επιδράσεις, σε συνδυασμό με εμπορικές πιέσεις οργανισμών που επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Επιτέλους ελήφθει η απόφαση και δια Νόμου Απελευθερώθηκαν οι ακτές.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε ανάπτυξη της τουριστικής κατάδυσης ραγδαία αύξηση της πιστοποίησης νέων αυτοδυτών με εκπαιδευτικά προγράμματα πιο προσιτά και φιλικά στο ευρύ κοινό. Η εκπαίδευση έγινε λιγότερο "στρατιωτική/απαιτητική" και πολύ πιο υποστηριζόμενη από υλικοτεχνικό υλικό. Δημιουργήθηκαν πολλά καταδυτικά κέντρα καθώς πάρα πολλοί οργανισμοί άρχισαν να δραστηριοποιούνται, οργανισμοί όπως η PADI, NAUI, SSI,IANTD,ANDI, EOUDA/CMAS,TDI/SDI.
Να μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν πάρα πολλοί που αγωνίστηκαν για αυτήν την απελευθέρωση όπως πχ ο Δήμης Βαρβέρης του Περιοδικού Βυθός/Greek Diver, ο Μανώλης Ευγενιτάκης του περιοδικού Θάλασσα, ο Λουκάς Μπισταράκης με τον νομικό του αγώνα....και πάρα πολλοί άλλοι. Αναμφίβολα και εμείς τους Hellas Underwater Explorers βάλαμε το λιθαράκι μας στο να επέλθουν σημαντικές αλλαγές για την αγαπημένη μας κατάδυση.
Η NAUI σήμερα δεν εκπροσωπείται από κανέναν όπως επίσης απογοητευτική είναι η απουσία της TDI/SDI στην χώρα μας. Η TDI/SDI αντιπροσωπευόταν επί χρόνια πολύ επιτυχημένα από τον Γιώργο Πέτρου/Hellas Underwater Expolorers αλλά μετα την ανάληψη από νέο ιδιοκτήτη στην Αμερική και την ανάθεση σε νέο αντιπρόσωπο δεν είχε και δεν έχει καμία παρουσία η δραστηριοποίηση στη χώρα μας. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, ενδεικτικά αναφέρω UTD, IDDA, GUE,PSAI και άλλοι.
Πολλές μικρές ομάδες τεχνικής κατάδυσης σχηματίστηκαν αι η ανάπτυξη αυτής ήταν ραγδαία με τα rebreather να παίρνουν το μερίδιό τους.
Δυστυχώς κάθε πράγμα έχει και τις παθογένειές του. Θα μπορούσα να παραθέσω άπειρα προβλήματα που έχουν προκύψει καθώς η ελεύθερη πρόσβαση του αυτόνομου δύτη έχει περιοριστεί. Παραδείγματα είναι περιπτώσεις όπως κλασσικά καταδυτικά σημεία όπως τα "Λεγραινά" μετά την Ανάβυσσο έχουν κατακλυστεί με ιχθυοκαλλιέργειες, στη Στέρνα Λουτρακίου σε απίθανο μέρος ακριβώς μέσα στο δάσος πάνω στην παραλία έχει κατασκευαστεί τουριστική μονάδα και σε συνεργασία, από ότι έχουμε διαβάσει σε δημοσιεύματα στο facebook, με δημόσια υπηρεσία έχουν τοποθετήσει μπάρα και απαγορεύουν την πρόσβαση στην ελεύθερη παραλία η οποία είναι απελευθερωμένη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων δια νόμου. Επίσης η τάση σιγά σιγά να επιβάλουν στον αυτοδύτη να μπορεί να κάνει κατάδυση μόνο μέσω καταδυτικού κέντρου π.χ. σε ναυάγια είναι απαράδεκτη και μας γυρνάει πίσω σε σκοτεινές εποχές.
Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξουν εξελίξεις που να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση κάθε αυτοδύτη αυτόνομα σε όλα τα απελευθερωμένα σημεία και να υπάρξει επαύξηση της ασφάλειας στην κατάδυση.