Γίνε Χορηγός Γίνε Μέλος

Εξερευνηση Λίμνης Βουλιαγμενης 2007

Μια κατάδυση που έφερε το ευρύ κοινό κοντά στη λίμνη Βουλιαγμένης

και άρχισε να θέτει την βάση της μαζικότερης προσέγγισης σε αυτήν.

Πάντα και μόνο από πιστοποιημένους και έμπειρους τεχνικούς αυτοδύτες και με πλήρη οργάνωση υποστήριξης!

Hellas Underwater Explorers - ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ λιμνησ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 2007

Άρθρο: Γιώργος Πέτρου

Φωτός: Γιώργος Πέτρου, Γιώργος Βανδώρος, Γιάννης Γιατράς.

Info: Βασίλης Γιαννόπουλος & Wikipedia

Ο Γιώργος Πέτρου, και οι Hellas Underwater Explorers πραγματοποίησαν μια ακόμη σειρά σπηλαιοκαταδύσεων στην λίμνη της Βουλιαγμένης ξεκινώντας από την Κυριακή 4/3/2007.

Η ομάδα αποτελούμενη από τους Γιώργος Πέτρου (αρχηγό καταδύσεων), Πανσεληνά Γρηγόρη και Αργυριάδη Αργύρη έφθασαν σε βάθος 70 μέτρων. Με ανοιχτό κύκλωμα και χρήση Trimix (bottom Gas) & EAN (Deco gas). Την ομάδα διείσδυσης υποστήριξε αριθμός αυτοδυτών επιφανείας και αποσυμπίεσης τους οποίους και ευχαριστούμε. Οι καταδύσεις υπήρξαν απόλυτα επιτυχημένες και ασφαλείς. Μοναδική παραφωνία ήταν η απώλεια μιας φιάλης με Μίγμα αποσυμπίεσης στα ρηχά από τους δύτες υποστήριξης. Έγινε sabotage!!!

H Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι μια φυσική υφάλμυρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη της Αθήνας.

Τα νερά της προέρχονται από βάθος 50 με 100 μέτρα και έχουν θερμοκρασία από 22°C μέχρι 29°C, υποδεικνύοντας ότι σε κάποιο βάθος επικοινωνεί με το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.

Επίσης, η λίμνη τροφοδοτείται από μια πηγή γλυκού νερού σε βάθος 17 μέτρων. Στη λίμνη καταλήγει ένα υπόγειο σπήλαιο που επικοινωνεί με τη θάλασσα με διάφορες στοές. Η λίμνη βρίσκεται στο νότιο άκρο του Υμηττού, κοντά στη θάλασσα. Βρίσκεται μέσα σε μια ελλειψοειδή κοιλότητα με μήκος 260 μέτρα και πλάτος 145 μέτρα. Η λίμνη βρίσκεται μισό μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εντάσσεται στις περιοχές Natura HYPERLINK "https://el.wikipedia.org/wiki/Natura_2000"

 Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου κατέρρευσε πριν περίπου 2.000 χρόνια λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων, και γι' αυτό δεν υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα, ούτε καν από τον Παυσανία  "https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82"

Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου είναι 3.123 μέτρα, Στο σπήλαιο υπάρχουν 14 σήραγγες, ενώ έχει βρεθεί και ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σταλαγμίτης. Ο πυθμένας της λίμνης αποτελείται από λασπώδες υπόστρωμα πλούσιο σε θειούχες ενώσεις.

Τα νερά της λίμνης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, λίθιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρος, χλώριο και ιώδιο. Τα νερά της λίμνης ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις "https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7_%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%CF%82"

Η κολύμβηση στη λίμνη γίνεται έναντι αντιτίμου και στη λίμνη υπάρχει εστιατόριο-μπαρ. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο. και έχει καταλογογραφηθεί ως προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura. Επιπλέον, χαρακτηρίστηκε ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην λίμνη ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 ένα είδος θαλάσσιας ανεμώνης, το Paranemonia vouliagmeniensis, το οποίο ζει αποκλειστικά στη συγκεκριμένη λίμνη.

Στη λίμνη, επίσης, έχουν βρεθεί άλλα δύο είδη ασπόνδυλων, τα Abra ovata και Cerastoderma glaucum Το C. glaucum μπορεί να καθαρίζει μεγάλο όγκο νερού από μικρόβια.

Η κατάδυση πήγε πολύ καλά σε γενικές γραμμές. Υπήρξαν σημεία που φάνηκε η ανεπάρκεια κάποιων να καταδυθούν και συντονιστούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Όλα πήγαν ήρεμα και καλά εάν εξαιρέσουμε α) την απολεσθείσα φιάλη αποσυμπίεσης β) τον κακό συντονισμό της ομάδας υποστήριξης. Το ότι χάθηκε μια φιάλη στην περίπτωσή μας δεν έπαιξε κάποιον ρόλο μιας και είχαμε σχεδιασμένες ενναλακτικές λύσεις αλλά σε μια άλλη περίπτωση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα. Ο Γρηγόρης Πανσεληνάς όπως πάντα άψογος  και διέκρινα τον ενθουσιασμό του όταν φθάσαμε στο βαθύτερο σημείο της προγραμματισμένης κατάδυσής μας. Όπως πάντα σοβαρός , συγκεντρωμένος και απόλυτα συντονισμένος με την υπόλοιπη ομάδα.

Στην υποστήριξή μας καταδυόμενοι ως ένα σημείο στη λίμνη ήταν οι Σερπάνος Κώστας, Κατριβέσης Νεκτάριος, Γιάννης Γιατράς και άλλοι τους οποίους δεν ενθυμούμε. Πλήθος κόσμου, αυτοδυτών, παρευρέθηκε στη κατάδυση και παρακολούθησε όλη την διαδικασία με σκοπό να έρθει κοντά με το περιβάλλον της τεχνικής κατάδυσης και της σπηλαιοκατάδυσης. Έκανα (Γιώργος Πέτρου) μια αναλυτική παρουσίαση σε αυτούς σχετικά με τη λίμνη και το καταδυτικό μας εγχείρημα αναλύοντας όλα τα στοιχεία τα οποία το απαρτίζουν για να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και επιτυχία.

Στο τέλος έγιναν πολλές ερωτήσεις που απαντήθηκαν. Μπήκε ένα λιθαράκι για την τεχνική κατάδυση στη χώρα μας.

Share this

Share by: