22- 24 Ιουνίου 2018
Hellas Underwater Explorers - ΣΠΗΛΑΙΟΚΑΤaΔΥΣΗ – ΕΞΕΡΕyΝΗΣΗ καραβομυλοσ ΚΕΦΑΛΟΝΙa
Με τον
Παντελή Φυτίλη
αποφασίσαμε για μια διήμερη εξόρμηση. Επιλέξαμε το λιμνοσπήλαιο του Καραβόμυλου και το Υποβρύχιο Περσεύς στην Κεφαλονιά. Καραβόμυλος: από τις πιο ευκολες καταδυσεις σπηλαιοκατάδυσης λόγω της άνετης πρόσβασης και του “εύκολου” εσωτερικού χώρου του σπηλαίου το οποίο αναπτύσεται κάτω από την εκκλησία και τα σπίτια του χωριού. Πεντακάθαρα νερά 14ο Κελσίου, με πολλά λαβράκια, και διάκοσμος από σταλαγμίτες σταλακτίτες. Μυστηριακή, ατμοσφαιρική κατάδυση, σε αυτό συνέβαλαν η συνεχής βροχή και η ομίχλη.
Τα νερά ξεκινάνε από τις καταβόθρες του Αργοστολίου. Διασχίζουν την Κεφαλονιά ακολουθώντας μια πανάρχαια διαδρομή διαβρωμένου ασβεστολιθικού υλικού και κατολισθήσεων από σεισμούς. Με διεύθυνση από δυτικά πρός ανατολικά καταλήγουν, περνώντας κάτω από βουνά και από λιμνοσπήλαια όπως Αγ. Ελεούσα, Αγ. Θεώδωροι, Χιριδόνι, Ζερβάτη, Αγγαλάκι, Μελισάνη, στή λίμνη του Καραβόμυλου και τελικά στη θάλασσα. Το ομώνυμο χωριό δεν είναι παρά ένα μικρό ψαροχώρι δίπλα στη Σάμη που όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο τουριστικό.
Η λίμνη, η οποία είναι δίπλα σε αυτές της Μελισάνης και της Ζερβάτης, είναι γεμάτη με πλούσια βλάστηση στον πυθμένα της με ισχυρή ροή όταν φθάσει στον νερόμυλο πριν καταλήξει στη παραλία. Πάπιες και χήνες κολυμπούν αμέριμνα περιεξεργαζόμενες τους τεχνικούς αυτοδύτες. Η λίμνη ειναι ρηχή και φθάνει το πολύ τα 2 μέτρα βάθος. Ξεκινώντας για κατάδυση και φθάνοντας σχεδόν κάτω από την εκκλησία και σε βαθος 5-6 μέτρων μια άνετη είσοδος μας αποκαλύπτει το υποβρύχιο σπήλαιο. Ριζες δενδρων, πρώτοι σταλακτίτες και κοπάδια από λαβρακια που παίζουν με την πρασινάδα και το φως μας προδιαθέτουν για το καλύτερο.
Το μέγιστο βάθος του σπηλαίου είναι τα 20 μέτρα με διεύθυνση που αλλάζει από δυτική σε νοτιοδυτική. Στη διείσδυσή μας διαπιστώσαμε ότι το μέγιστο μήκος του σπηλαίου είναι τα 240 με 260 μέτρα. Το σπήλαιο έχει 2 μεγάλες αίθουσες και μια μικρότερη. Σε δύο σημεία του σπηλαίου έχουμε δυο θύλακες με αέρα που μπορούμε να αναδυθούμε. Υπενθυμίζουμε ότι εαν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο αεροφόρος χώρος αερίζεται δεν αφαιρούμε τον ρυθμιστή πίεσης από το στόμα μας. Κατά την διάρκεια της κατάδυσής μας συναντάμε πλούσιο σταλακτιτικό, σταλαγμιτικό υλικό καθώς και ογκόλιθους από την οροφή που έχουν πέσει. Εαν ο σπηλαιοδύτης κινηθεί μακριά από τον πυθμένα τότε η διαύγεια είναι πολύ καλή. Φθάνοντας προς την έξοδο το φωτεινό μπλέ μας εκπλήσει για μια ακόμη φορά.
Σε καμμία περίπτωση δεν ξεχνάμε να πέρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να τηρούμε ευλαβικά όλες τις διαδικασίες όσο εύκολο και εαν μας φαίνεται το σπήλαιο. Τοποθέτηση, ή, ανάπτυξη μίτου, επάρκεια αερίων, τριπλά φωτιστικά συστήματα, κοπτικά εργαλεία, επικοινωνία και πειθαρχία κατ΄ελάχιστο. Περιτό να τονίσουμε ότι περίοδο με σεισμική δραστηριότητα στο νησί δεν ενδείκνυται η κατάδυση όχι μόνο σε αυτό το σπήλαιο αλλά και σε όλα.