Get in touch
555-555-5555
mymail@mailservice.com
Γίνε Χορηγός Γίνε Μέλος

1o Συνέδριο Tεχνικής & Ερασιτεχνικής

 κατάδυσης στην Ελλάδα

 20 Μαΐου 2001   

Αίθουσα Δρακόπουλου του Πανεπιστήμιου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30 Αθήναι)


Άρθρο: Γιώργος Πέτρου

Υπάρχουν κάποιες πολύ κομβικές στιγμές στην εξέλιξη της κατάδυσης στην Ελλάδα. Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι και φορείς συνέβαλαν στο παρελθόν στο να ξεκινήσει και να προχωρήσει.

Από τον

  • Νίκο Καρτελιά
  • τον Μανώλη Παπαγρηγοράκη, τον "Υποβρύχιο Άνθρωπο",
  • τα ΟΥΚ, την ΕΟΥΔΑΑΤΚ,
  • την έλευση ξένων οργανισμών, την ίδρυση Περιοδικών όπως "Greek Diver - Βυθός" (Δήμης Βαρβέρης),
  • "Κατάδυση" (Μανώλης Ευγενιτάκης), την καταδυτική έκθεση NATEX,
  • τις προσφυγές του Λουκά Μπισταράκη, την απελευθέρωση των Ακτών,
  • την σπηλαιοκαταδυτική ομάδα των Γιαννόπουλου, Bolanz, Casati,
  • του πρώτου θαλάμου στη Σαλαμίνα με τον Αθανάσαινα

και εν συνεχεία στο ΝΝΑ  με τους Βασίλη Ζαχαριάδη και Παύλο Βαβάση. Των Καλύμνιων δυτών που μετέδωσαν την αλιεία σφουγγαριών σε όλο τον κόσμο, και μια παρακαταθήκη από τους αρχαίους Έλληνες, τούς προγονούς μας. Μέχρι και σήμερα ακόμη ο Κώστας θωκταρίδης με ένα πλούσιο καταδυτικό παρελθόν συνεχίζει με τα ROV του να βρίσκει ναυάγια χαμένα στους βυθούς και το χρόνο.

  • Μια τέτοια στιγμή ήταν και αυτή, που ο Γιώργος Πέτρου - Hellas Underwater Explorers με πάθος οραματίστηκε και με πολύ επένδυση χρόνου, κόπου και χρήματος κατάφερε να  την οργανώσει και φέρει εις πέρας απόλυτα επιτυχημένα.


Μιλάμε για μια εποχή που η τεχνική κατάδυση προσπαθούσε να κάνει δειλά δειλά τα πρώτα βήματα της σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Θυμάμαι  ότι όταν πριν από 29 χρόνια το 1995 ξεκίναγα επαγγελματικά τις τεχνικές καταδύσεις ,Ερασιτεχνικά από το 1982 ήτοι 42 έτη..... (τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο είναι 1/6/2024), αλλά και το 2001 ακόμη, πάρα πολλοί μας κατηγορούσαν που εισαγάγαμε  BCD οπίσθιας πλήρωσης και τα παρουσιάζαμε στις εκθέσεις, φιάλες stage Αλουμινίου, καταδυόμασταν βαθιά με πρόσθεση Ηλίου στα μείγματά μας, η όταν κάναμε εξερευνήσεις σπηλαίων έλεγαν:

 "Ο εξοπλισμός επικίνδυνος" (τα BCD αυτά θα σας πνίξουν και οι φιάλες αλουμινίου εκρήγνυται συχνά) και οι τεχνικές καταδύσεις -εξερευνήσεις μας χαρακτηριζόντουσαν σαν "σχεδόν Αυτοκτονικές ". Όμως τα πράγματα άλλαζαν ραγδαία και όλα τα Fundamental χάριν και εμάς άρχισαν να διαφοροποιούνται ραγδαία. Μια νέα εποχή ξεκίνησε και τα αποτελέσματά της τα βλέπουμε σήμερα.


Το 1ο Συνέδριο Τεχνικής & Ερασιτεχνικής Κατάδυσης σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας Εποχής για την κατάδυση στην Ελλάδα, αυτήν που συστηματικά και οργανωμένα η Τεχνική κατάδυση μπήκε στη ζωή μας. Οι Hellas Underwater Explorers / Γιώργος Πέτρου σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν το συνέδριο αυτό προσκαλώντας μία πλειάδα διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρουσιάσουν τις τελευταίες καταδυτικές εξελίξεις και απόψεις πάνω στην Τεχνική κατάδυση. Όλα τα έξοδα καλύφθηκαν από τον Γιώργο Πέτρου.


 Ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι:


  1. Μαρία Αποστολοπούλου. Διευθύντρια Καθηγήτρια Μεταπτυχιακού Ωκεανογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Νίκος Αναστασιάδης. Βιολόγος Ειδικευμένος στην καταδυτική φυσιολογία. Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών.
  3. Chris Parrett. Σχεδιαστής Abyss diving Software & κατασκευαστής του Abyss Explorers Trimix computer.
  4. Θοδωρής Παπασταύρου. ΩΡΛ Ειδικευμένος στην καταδυτική ιατρική. Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών.
  5. Παναγιώτης Κοτιλέας. Καρδιολόγος, Ειδικευμένος στην Υπερβαρική Ιατρική. Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών.
  6. Joost Loomans. Dragger Europe – Sales Manager
  7. Βασίλης Γιαννόπουλος. Διδάκτωρ Γεωλογίας, Σπηλαιοδύτης, Εκπαιδευτής. Υπεύθυνος Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.
  8. Γιώργος Πέτρου Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών, Εξερευνητής, Hellas Underwater explorers

Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο που καλυπτόταν από τα ΜΜΕ της εποχής και με παρουσία των αρχών οι δύο συν διοργανωτές ο Κος Πέτρου και η Κα Αποστολοπούλου χαιρέτησαν τους θεατές και τους ομιλητές προσκεκλημένους. Αρχίζοντας οι ομιλίες ο κάθε ομιλητής είχε να παρουσιάσει μερικά πάρα πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

Η κα Αποστολοπούλου  Διευθύντρια Καθηγήτρια Μεταπτυχιακού Ωκεανογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μας έβαλε στον κόσμο της Ωκεανογραφίας και συνέδεσε το έργο τους με αυτό του Zack Yv Cousteou, εμβαθύνοντας σε στοιχεία θαλάσσιας βιολογίας. Μια πολύ εντυπωσιακή καθαρά επιστημονική παρουσίαση για τα δεδομένα όλων εμάς που ασχολούμαστε με την κατάδυση και δεν διαθέτουμε το επιστημονικό μάτι αυτών. Εδώ νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Εκπαιδευτή αυτοδυτών και Καθηγητή Ωκεανογραφίας
Κο Στέλιο Κατσανεβάκη που μας έφερε σε επαφή με την Κα Αποστολοπούλου και στον οποίο πιστώνεται αυτή η συνεργασία. Βοήθησε επίσης πάρα πολύ στην διοργάνωση αυτού του συνεδρίου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης. Βιολόγος Ειδικευμένος στην καταδυτική φυσιολογία, Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών, ήταν ο 2ος Ομιλητής.
Για όσους δεν γνωρίσατε τον Κύριο Αναστασιάδη τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψεις έναν τόσο καταρτισμένο επιστημονικά εκπαιδευτή καταδύσεων. Άνθρωπος  με πάρα πολύ πνεύμα και χιούμορ. Εξαιρετικός και πολύ ξεκάθαρος στην διδασκαλία του στην ΕΟΥΔΑΑΤΚ προς όλους μας όταν σαν μαθητές υποψήφιοι εκπαιδευτές μας δίδασκε την καταδυτική φυσιολογία - Ιατρική. Ό Νίκος έγινε φίλος μου και μοιραστήκαμε όμορφες ανθρώπινες αλλά και καταδυτικές στιγμές. Είτε στα σχολεία της ομοσπονδίας, είτε στη Σύμη που είχε έρθει σαν σύμβουλος όταν είχα κάνει μια κατάδυση στο 135 μέτρα, είτε στο καταδυτικό ταξίδι που είχα διοργανώσει στην Ερυθρά θάλασσα στη  Hurganda και στο Marsa Alam. Η παρουσίασή του έγινε με διαφάνειες και για μια ακόμη φορά είχε τον τρόπο να μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον με το τρόπο με τον οποίο τεκμηρίωνε τις απόψεις του. Προσωπικά οφείλω να τον ευχαριστήσω όταν σε δύσκολες εποχές μου εκπαιδευτικά και επαγγελματικά στάθηκε δίπλα μου και με στήριξε. Δυστυχώς ο Νίκος δεν είναι πια κοντά μας αλλά πάντα συνεχίζει να είναι μέσα στις καρδιές μας.


3ος Ομιλητής ο Κος Chris Parrett. Σχεδιαστής Abyss diving Software & κατασκευαστής του Abyss Explorers Trimix computer.
Μεγάλη τιμή για εμάς η παρουσία του εκ Αμερικής Ιδιοκτήτη μιας από τις τότε μεγαλύτερες και σημαντικότερες εταιρείες στο χώρο των καταδύσεων και ειδικότερα στον χώρο των τεχνικών καταδύσεων τότε. Η εταιρεία του Abysmal Diving ήταν πρωτοπόρος στην έρευνα και στις καταδυτικές εξελίξεις. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι είχε σχεδιάσει ένα από τα ποιοτικότερα Diving Software - καταδυτικά λογιστικά κατάδυσης, αποσυμπίεσης, Απαζώτωσης  το Abyss, ότι καλύτερο έχουν δει τα μάτια μου έως και σήμερα. Το λογισμικό πέραν της πανέμορφης σχεδίασης του είχε δυνατότητα χρήσης όλων των αερίων Οξυγόνο, Άζωτο, Ήλιο, Νέον κλπ., είχε πολλούς αλγόριθμους να επιλέξεις από Bulmann - Hann , RGBM κλπ., δυνατότητα προσθήκης προσωπικών χαρακτηριστικών φυσιολογίας, περιβάλλοντος, καταναλώσεις, μίξη αερίων, 32 ομάδες ιστών και οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να έχει ένα λογισμικό κατάδυσης. Ήταν ο φύλακας άγγελός μου σε πάρα πολλές καταδύσεις και με Απαζώτωνε πάντα τέλεια. Επίσης είχε φέρει το Trimix computer της Abysmall Diving. Ότι πιο όμορφο και προχωρημένο εκείνη της εποχής. Η ομιλία του δεν περιορίστηκε σε εξοπλιστικά θέματα προς έκπληξή μας αλλά σε θέματα καταδυτικής φυσιολογίας και Απαζώτωσης εμβαθύνοντας σε επίπεδο εισόδου/εξόδου ήτοι διαλυτότητας των αερίων σε επίπεδο NUCLEI. Μας ανέλυσε το πως "αντιδρά" ο θετικά φορτισμένος κεντρικός πυρήνα ενός ατόμου, που αποτελείται από Πρωτόνια και Νετρόνια και περιέχει σχεδόν όλη τη μάζα του. Διάλυση αερίων, Defusion, Solubility και πάρα πολλά άλλα. Ησυχία και απόλυτη συγκέντρωση από το κοινό.


4ος ομιλητής ο Κος Θοδωρής Παπασταύρου. ΩΡΛ Ειδικευμένος στην καταδυτική ιατρική. Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών.
Δάσκαλος στην ΕΟΥΔΑΑΤΚ  και έφορος αυτής για χρονικό διάστημα. Εξαιρετικός επιστήμονας και ομιλητής. Λάτρης του Αρχαίου Ελληνικού πνεύματος με μοναδικό τρόπο ομιλίας και γραφής. Οι σημειώσεις του στην ομοσπονδία αποτέλεσαν για όλους μας βαθυστόχαστα εγχειρίδια που στηρίχθηκε όλο το καταδυτικό οικοδόμημα της γνώσης μας για σχεδόν όλα τα θέματα φυσιολογίας και νόμων φυσικής. Με διαφάνειες και power point μας ανέλυσε το γιατί σε κάθε θέμα και αποτέλεσε έναν από τους πυλώνες της αναμφισβήτητης ποιότητας στην θεωρητική διδασκαλία στην ΕΟΥΔΑΑΤΚ.


5ος ομιλητής
ο Κος Παναγιώτης Κοτιλέας. Καρδιολόγος, Ειδικευμένος στην Υπερβαρική Ιατρική. Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών.

Ο Παναγιώτης Κοτιλέας Στρατιωτικός ιατρός , εξαιρετικός Καρδιολόγος και σε μόνιμη συνεργασία με τον θάλαμο Υπερβαρικής Οξυγονοθεραπείας του Κο Ζαχαριάδη. Σοβαρός πάντα και μετρημένος μας έκανε μια πολύ ξεκάθαρη ανάλυση για όλα τα θέματα φυσιολογίας και κατάδυσης που έχουν σχέση με την καρδιά.

Όσο πέρναγε η ώρα καταλαβαίναμε ότι τα θέματα ήταν άπειρα πάνω στα οποία θα μπορούσε να μας ενημερώσει. Για παράδειγμα ένα από θέματα παρουσίασής του ήταν το PFO.  Το PFO είναι ένα ανοιχτό ωοειδές τρήμα (patent foramen ovale – PFO) ένα μικρό άνοιγμα (τρύπα) στην καρδιά. Το άνοιγμα αυτό εντοπίζεται ανάμεσα στις δύο μικρότερες κοιλότητες της καρδιάς, τον αριστερό και τον δεξιό κόλπο. Ένα ανοιχτό ωοειδές τρήμα επιτρέπει την ροή αίματος μεταξύ των δύο αυτών κοιλοτήτων. Μας ανέλυσε όλους τους παράγοντες το πως μπορούσε να αποτελέσει αντένδειξη για κατάδυση ή το πως θα μπορούσε να επηρεάσει την σωστή και ολοκληρωμένη απαζώτωσή μας.


Joost Loomans. Dragger Europe – Sales Manager

Ο Ολλανδός Joost Lumans άλλος ένας διακεκριμένος καλεσμένος μας. Διευθυντής πωλήσεων της πασίγνωστης εταιρείας Dragger μας παρουσίασε όλες τις εξελίξεις με τους Επαναπνευστήρες τα γνωστά Rebreather. Rebreather ημίκλειστου και κλειστού τύπου. Ανέλυσε όλες τις πτυχές του θέματος, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, απαιτήσεις και κίνδυνοι. Είδαμε δια ζώσης το ημίκλειστο Rebreather της Dragger. Καλώς ήρθατε σε έναν κόσμο ήσυχο, χωρίς φυσαλίδες!!!! Το κοινό  ενθουσιάστηκε με αυτήν την νέα εξέλιξη και κάποιοι ελάχιστοι κοίταξαν το θέμα με πολύ σκεπτικισμό. Σήμερα τα Rebreather έχουν δικαιολογημένα κατακτήσει τον χώρο της κατάδυσης και κυρίως τον χώρο της τεχνικής κατάδυσης και εξερεύνησης. Ανοιχτό ή κλειστό κύκλωμα το κάθε σύστημα έχει τα θετικά και αρνητικά του. Προσωπικά καταδυόμουν για χρόνια με ένα Megalodon της Innerspace Systems Corporation.


Βασίλης Γιαννόπουλος. Διδάκτωρ Γεωλογίας, Σπηλαιοδύτης, Εκπαιδευτής. Υπεύθυνος Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας

O Βασίλης είναι αναμφισβήτητα ο πατέρας των σπηλαιοκαταδύσεων στην χώρα μας. Σοβαρός και πάντα στωικός μας προσέφερε την πιο θεαματική και ενδιαφέρουσα παρουσίαση του συνεδρίου. Τα λόγια είναι περιττά και ανεπαρκή να περιγράψουν την ομιλία του. Σπηλαιολογία, Παλαιοανθρωπολογία, Ιστορικά στοιχεία, Κατάδυση, εξερεύνηση, Γεωλογία, Σταλακτίτες, σταλαγμίτες, σπήλαια Δυρού, Σπήλαιο Βουλιαγμένη και πάρα πολλά άλλα. Όσα συνέδρια και να είχαμε δεν θα μας έφθαναν. Και πολλές φωτογραφίες πραγματικά εντυπωσιακές. Ένας άλλος κόσμος!!!!


Γιώργος Πέτρου Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών, Εξερευνητής, Hellas Underwater explorers

Λίγο πριν το πέρας των εργασιών του συνεδρίου κατέθεσα και εγώ τις απόψεις μου πάνω σε καθαρά εκπαιδευτικά θέματα και ειδικότερα στα θέματα Τεχνική κατάδυση και εξερεύνηση. Η ανάγκη για να σταματήσει επιτέλους το ψάρεμα με φιάλες, η εκπαίδευση να γίνει πιο ευγενική χωρίς καμία περικοπή ποιότητας πρακτικής εκπαίδευσης, η δημιουργία σύγχρονων εγχειριδίων, η επέκταση της δυνατότητας κατάδυσης για περισσότερο κόσμο, η απελευθέρωση των ακτών ήταν θέματα στα οποία αναφέρθηκα.

Τέλος τόνισα πως η ανάπτυξη της τεχνικής κατάδυσης και εξερεύνησης πρέπει να γίνει υπεύθυνα, οργανωμένα και προσεκτικά. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα προσωπικά εμού αλλά και ευρύτερα της ομάδας μου των Hellas Underwater Explorers είναι ότι φέραμε την τεχνική κατάδυση κοντά στην μεγάλη μάζα των ερασιτεχνών αυτοδυτών με ασφάλεια.


Ερωτήσεις προς Ομιλητές από το κοινό

Νομίζω πως εάν είχαμε απεριόριστο χρόνο ακόμα θα κάνανε ερωτήσεις από το κοινό. Τα ερωτήματα άπειρα. 


Τέλος εργασιών συνεδρίου

Όταν άρχισα να σκέφτομαι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε το μέγεθός του ούτε την σημαντικότητά του. Ξεκίνησε σαν εσωτερική μου ανάγκη, και μετά μαζί με τον Στέλιο Κατσανεβάκη που με σύστησε στην Κα Αποστολοπούλου, με την βοήθεια που είχα από τους τότε συνεργάτες μου και τα παιδιά της εξερευνητικής μας ομάδας άρχισε σιγά σιγά να σχηματίζεται μια εφικτή πραγματικότητα. Οι Έλληνες ομιλητές, εξαιρετικοί επιστήμονες και φίλοι ταυτόχρονα, οι επίτιμοι ξένοι προσκεκλημένοι, η παρουσία των αρχών, φορέων, ΜΜΕ αλλά και όλου αυτού του ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρού  συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο.

Από αυτό το 1ο Συνέδριο και μετά με το 2ο Συνέδριο ξεκίνησε μια νέα εποχή τόσο για την ερασιτεχνική  όσο και για την τεχνική κατάδυση.

Ευχαρίστησα όλους που συνετέλεσαν στο να γίνει αυτό το Συνέδριο πραγματικότητα, συν διοργανωτές, προσκεκλημένους, ομιλητές και κοινό.



Video

Share by: