Άρθρο: Γιώργος Πέτρου
Το Συνέδριο για 2η φορά συνδιοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία οι Hellas Underwater Explorers - TDI/SDI (Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Γεώργιος Πέτρου) και το Μεταπτυχιακό Ωκεανογραφίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών (Διευθύντρια Κα Αποστολοπούλου Μαρία).
Το συνέδριο για μια ακόμη φορά πραγματοποιήθηκε στην ιδανική για τέτοιες εκδηλώσεις Αίθουσα Δρακόπουλου του Πανεπιστήμιου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30 Αθήναι). Η αίθουσα (χωρητικότητας 150 ατόμων) ήταν σχεδόν κατάμεστη, και διέθετε όλα τα απαραίτητα οπτικοακουστικά συστήματα όπως Ψηφιακός Projector,Ηχητικό Σύστημα,Slides,Διαφάνειες, πίνακα, μικρόφωνα και οτιδήποτε άλλο για μια άψογη εκδήλωση.
Το ότι μια τέτοια εκδήλωση επαναλαμβάνεται για 2η φορά ξανά σημαίνει ότι τείνει να γίνει θεσμός. Θυμάμαι το 2001 που το είχα παρακολουθήσει το 1ο Συνέδριο ότι όλα όσα ειπώθηκαν ήταν άκρως σημαντικά και είχα την αίσθηση ότι τα είχα ακούσει όλα.
Παίρνοντας στα χέρια μου την αναγγελία με το καινούργιο πρόγραμμα ομιλητών και θεμάτων πραγματικά ενθουσιάστηκα και περίμενα να έρθει η μέρα του Συνεδρίου. Είχα να περιμένω πολλά από το καινούργιο συνέδριο δεδομένου ότι το πρώτο είχε πάρει άριστα και από οργανωτικής πλευράς.
Αξίζει να σημειώσουμε πώς αυτό το 2ο συνέδριο εν αντιθέσει με το 1ο είχε πολύ έντονο προσανατολισμό και στην ερασιτεχνική κατάδυση.
Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε την χρησιμότητα του Συνεδρίου σε 3 βασικές κατηγορίες:
Ημέρα Συνεδρίου, και καθώς φθάνω πρωί πρωί διαπιστώνω πως αρκετός κόσμος ήταν ήδη εκεί πριν από εμένα. Αρκετός κόσμος από την επαρχία απόδειξε με την παρουσία του την δίψα του για κατάδυση και την συμμετοχή στις εξελίξεις. Και φυσικά πολλά γνωστά άτομα.
Στην είσοδο του πανεπιστημίου υπήρχαν αρκετά κατατοπιστικά βελάκια τα οποία μας επέτρεπαν να "προσανατολιστούμε" σωστά και να φθάσουμε στη αίθουσα του συνεδρίου. Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχε ένα μεγάλο τραπέζι υποδοχής όπου τα στελέχη της διοργανώτριας εταιρείας κατέγραφαν τους παρευρισκόμενους, και παρέδιδαν σε αυτούς έναν πολύ καλαίσθητο φάκελο που είχε χορηγήσει ο οργανισμός
TDI/SDI.
Το συνέδριο ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας με τον διοργανωτή Κο Γιώργο Πέτρου να καλωσορίζει το κοινό και να καλεί τον Κο Βουρέκα (Εκπρόσωπο του Υ.Ε.Ν) να χαιρετίσει την εκδήλωση. Στις πρώτες σειρές του αμφιθέατρου εκτός από Πανεπιστημιακούς όπως την Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Ωκεανογραφίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών Κα Αποστολοπούλου διακρίναμε και πολλά άλλα σημαντικά στελέχη της κατάδυσης όπως τον Κο
Παπαδάκη Ιωάννη (Διοικητής ΜΥΑ), τους κυρίους
Ronaldo Valencia (TDI/SDI Mexico),
Michal Piskula (TDI/SDI Τσεχία) οι οποίοι παρευρέθηκαν αποκλειστικά για το συνέδριο. Και φυσικά πλείστων επωνύμων και μη της κατάδυσης.
Οφείλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους και συνεργάτες μου Χ. Αγουρίδη και Θ. Κοντρολόζο, τους σπηλαιοδύτες J.J. Bolanz, L. Casati, M. Douchais και την υπόλοιπη διεθνή ομάδα τους.
Επίσης, ευχαριστίες οφείλονται στον Δήμαρχο Βουλιαγμένης, κ. Γ. Κασιδόκωστα για την υποστήριξη του προγράμματος Βουλιαγμένης, στους Α. Καβαλλιέρο και Θ. Χειλιουδάκη για την τεχνική υποστήριξη των αποστολών.
Ο διοργανωτής Κος Πέτρου Γεώργιος της διοργανώτριας εταιρείας HELLAS UNDERWATER EXPLORERS νιώθει την ανάγκη από τις στήλες του περιοδικού μας να ευχαριστήσει αυτούς που συμβάλανε στην οργάνωση και πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου.
Τους ομιλητές - επιστήμονες του Συνεδρίου οι οποίοι αφιλοκερδώς και άμεσα ανταποκρίθηκαν και μοιράζονται μαζί μας τον πολύτιμο θησαυρό των γνώσεων τους:
Τους επίσημους προσκεκλημένους οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο.
Το περιοδικό Greek Diver, Όλους τους αυτοδύτες και εκπαιδευτές που παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο.
Αυτό το Συνέδριο, υποστηρίχθηκε από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον χώρο της κατάδυσης όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένο πού το ανάγει σε κορυφαίο Ευρωπαϊκό γεγονός. Περιμένουμε όλοι μας με ανυπομονησία το 3ο Συνέδριο Ερασιτεχνικής & Τεχνικής
Ο Κος Αναστασιάδης μίλησε για:
Μείγματα Αερίων στην Ερασιτεχνική & Τεχνική κατάδυση και όπως πάντα η ομιλία του ήταν εξαιρετικά μεστή με πληροφορίες σύγχρονες και χρήσιμες για τον καθέναν. Ο Κος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στο EANITROX και ανέπτυξε τα δεδομένα θετικών και αρνητικών αυτού. Απόλυτα πειστικός όπως πάντα και με τεκμηριωμένες απόψεις καθώς είναι ένας από τους πλέον γνώστες του αντικειμένου. Ενέπλεξε έντεχνα μείγματα, φυσιολογία , κίνδυνοι και διαδικασίες. Στο τέλος κατέθεσε τις προσωπικές του απόψεις και εμπειρίες. Χαρακτηριστικός όπως πάντα στον τρόπο έκφρασης κράτησε στο κοινό του το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ομιλίας του. Ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική η παρουσία του σαν προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτών.
Με ένα πολύ γλυκό και ταυτόχρονα σοβαρό παρουσιαστικό, και με έντονο τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ο Κος Crockford μας παρουσίασε τον οργανισμό που ουσιαστικά έχει κλονίσει το κατεστημένο στο χώρο της Ερασιτεχνικής κατάδυσης. Και δεν μιλάμε για άλλον οργανισμό από την SDI (Scuba Diving International) η οποία αναπτύσσεται εξαιρετικά δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην μία ώρα της ομιλίας του διαπιστώσαμε πως η SDI πρόκειται για έναν πολύ καλά οργανωμένο οργανισμό Ερασιτεχνικής κατάδυσης που τροφοδοτείται από την Τεχνογνωσία και το κύρος της TDI (Technical Diving International). Τον μεγαλύτερο οργανισμό Τεχνικών καταδύσεων παγκοσμίως.
Ποιοτικό και ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μεγάλο πλουραλισμό προσφερόμενων υπηρεσιών. Θα λέγαμε ότι πρακτικά αν και αρχικά μας φάνηκε ότι στέκεται κάπου ενδιάμεσα με
CMAS & PADI γρήγορα καταλάβαμε πως διαθέτει μια εντελώς δική της φιλοσοφία πρακτικής εκπαίδευσης. Επαγγελματικός τρόπος εκπαίδευσης, σεβασμό, σοβαρότητα και προθυμία προς μαθητή-πελάτη, δυνατό πρόγραμμα υποβρυχίως με ιδιαίτερες απαιτήσεις όχι μόνον στην ανάπτυξη ικανοτήτων δεξιοτεχνίας αντιμετώπισης περιστατικών αλλά και στην δημιουργία υψηλού επιπέδου στην πρόληψη και την σωστή νοοτροπία.
Όσο για την προσφερόμενη υλικοτεχνική υποδομή μάλλον θα αστειεύεστε
Η SDI προετοιμάστηκε πολύ καλά προτού ξεκινήσει να δραστηριοποιείται επίσημα σαν οργανισμός εδώ και μια δεκαετία σχεδόν. Εγχειρίδια σαφέστατα πιο σύγχρονα και πιο ενημερωμένα από τον ανταγωνισμό με έγχρωμες όλες τις σελίδες των συγγραμμάτων της. Καταπληκτικό design που θυμίζει περιοδικό ευρείας ύλης. Τόσο ευχάριστο. Αλλά η ύλη των σε αποζημιώνουν με το παραπάνω καθώς έχει γίνει καταπληκτική δουλεία. Power point, video, tables, slates, stickers, T-Shirts, Log book και ότι άλλο θα φανταστείτε τα διαθέτει στα μέλη της.
Πολύ εντυπωσιακό το πρόγραμμα
Advanced Development course
το οποίο καινοτομεί σε πολλά σημεία του καθώς φιλοδοξεί να πιστοποιήσει Αληθινούς αυτοδύτες όπως μας είπε ο κος Crockford. Σημαντικό πραγματικά το ότι η SDI/TDI έχει ήδη Τοπικό γραφείο υποστήριξης μελών της στη χώρα μας.
Μετά από διάλειμμα 10 λεπτών ήρθε η σειρά του 3ου Ομιλητή του κυρίου Ζαχαριάδη Βασίλη (Αντιπλοίαρχος ΠΝ Υπερβαρικής Ιατρικής - Δ/ντής Τμήματος Υπερβαρικής Ιατρικής ΝΝΑ).
Και το θέμα του Κο Ζαχαριάδη δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από την:
Επίδραση της αλλαγής Εισπνεομένων μιγμάτων στην δημιουργία & στον όγκο των φυσαλίδων. Εμφάνιση Νόσου δυτών & αντιμετώπιση στο θάλαμο Αποπιέσεως.
Ο Κος Ζαχαριάδης για όσους τον γνωρίζουν συμφωνούν πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά έντονο και χαρακτηριστικό ομιλητή που δεν ωραιοποιεί την πραγματικότητα αλλά λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Τα λεγόμενά του ήσαν έντονα διαφωτιστικά και προειδοποιητικά προς άπασες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Με σκληρά παραδείγματα συχνά-πυκνά ανέπτυξε το θέμα του καλύπτοντας και αποκαλύπτοντας πολλές πτυχές αυτού. Κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι τελευταία στιγμή και ευτυχώς που είχε τεθεί όριο χρόνου ερωτήσεων διότι ακόμη εκεί θα είμαστε και αυτός θα απάνταγε ερωτήσεις του ακροατηρίου του. Λιτός, ουσιαστικός στο λόγο και στο περιεχόμενο. Μην ξεχνάμε ότι είναι και ο Υπεύθυνος του θαλάμου (θαλάμων) Υπερβαρικής ΝΝΑ.
ο οποίος και μίλησε για το PFO Ανοιχτό Ωοειδές Τρήμα και ο ρόλος του στην φυσιολογία της κατάδυσης.
O Κος Κοτιλέας, συνεργάτης του κυρίου Ζαχαριάδη πραγματικά κράτησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου καθώς κατ΄ αρχήν είχε διαλέξει ένα θέμα διαφορετικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Με προσοχή τον ακούσαμε να μας εξηγεί το τι σημαίνει PFO, γιατί μας ενδιαφέρει, πώς λειτουργεί αυτό, υπό ποιες συνθήκες συμβαίνει, πως αντιμετωπίζεται, τι αποτέλεσμα έχει και πολλές άλλες ενδιαφέροντες πληροφορίες. Μάλλον δεν είχαμε όλοι μας αντιληφθεί, συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα την συχνότητα της παρουσίας του καθώς και την σοβαρή του επίδραση αυτού στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την διάρκεια της κατάδυσης. Πολύ οπτικό υλικό συνόδευε την παρουσίασή του και το οποίο έκανε αυτήν ευχάριστη και ευκολοκατανόητη, Βροχή οι ερωτήσεις και στον Κο Κοτιλέα ο οποίος πιστεύω πως θα έπρεπε να είχε ακόμη περισσότερο χρόνο για να δεχτεί και άλλες ερωτήσεις. Πολύ ενδιαφέρον θέμα και πολύ ωραία ομιλία.
θέμα:
Δηλητηριάσεις Αερίων στην Κατάδυση
Ο κος Παπασταύρου πέραν του εξαίρετου χαρακτήρα του, είναι γνωστός από τα καταδυτικά συγγράμματα του με τα οποία έχουμε όλοι μας μεγαλώσει καταδυτικά. Και ποιος δεν έχει και από ένα εγχειρίδιο μία φωτοτυπία που έχει γράψει ο Κος Παπασταύρου. Ύλη πολύ σημαντική. Όπως και στο 1ο Συνέδριο ο κος Παπασταύρου με το χαρακτηριστικό του λεξιλόγιο και γραφή αποφάσισε να μας μιλήσει - αναπτύξει ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως οι Δηλητηριάσεις. Συμπαγή δομή παρουσίασης με ξεκάθαρη ύλη και σωστό προσανατολισμό τοποθετήσεων από ένα βαθυστόχαστο (εάν μου επιτρέπεται ) ομιλητή και άριστο γνώστη τόσο της γλώσσας όσο και της κατάδυσης.
Ας δούμε τον σκελετό της παρουσίασης του Κο Παπασταύρου.
Αν κάποιους από εσάς σας ξενίσει η ορθογραφία του Κο Παπασταύρου πρέπει να γνωρίζετε πως είναι επιτηδευμένη και σίγουρα όχι λανθασμένη.
Για περισσότερες πληροφορίες στον ίδιο.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΟΣ
Αίτια: Ανεπαρκής αερισμός των πνευμόνων, που οφείλεται σε:
Αίτια: Υψηλή περιεκτικότης του αναπνευσίμου μίγματος σε μονοξείδιο του άνθρακος, οφειλομένη σε:
(οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί οργανισμοί τοποθετούν το όριο ασφαλείας στη 1.5 ΑΤΑ, αλλά η 1.6 ΑΤΑ είναι ασφαλής υποβρυχίως, ενώ
σε ξηρό περιβάλλον τα όρια αφαλείας ανεβαίνουν μέχρι 2.8 ΑΤΑ).
* Καρδιοαναπνευστική ανάνηψι (αν το θύμα είναι άσφυγμο).
* Επιβάλλεται μεταφορά σε μονάδα υπερβαρικής ια¬τρικής ή εντατικής θεραπείας.
Αίτια: Υπέρβαση της ανοχής του Κ.Ν.Σ. ή/και των πνευμόνων στο οξυγόνο, από:
Αναμβίβολα από τις πιο συμπαθείς προσωπικότητες στο χώρο της κατάδυσης, με εξαίρετο χαρακτήρα. Ο κος Βαβάσης είχε σαν θέμα: "Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα αυτοδυτών επί καταδυτικών θεμάτων".
Τι το ήθελε αυτό το θέμα ( με την καλή έννοια). Η παρουσίαση αυτή κατ' ουσία δεν ήταν παρουσίαση αλλά ακριβώς αυτό που ήθελε το ακροατήριο. Ερωτήσεις και ξεκάθαρες απαντήσεις - τοποθετήσεις πάνω σε πάρα πολλά θέματα-ερωτήματα που βασανίζουν το Έλληνα, τον σύγχρονο αυτοδύτη. Υπάρχουν πολλά θέματα που αμφισβητούνται, που διίστανται οι απόψεις. Μπάνιο μετά την κατάδυση, ασπιρίνη ναι ή όχι και πόσο τελικά αποτελεσματική είναι? Αποσυμπίεση με ΕΑΝ 80 ή 100 % Ο2? Και πολλά άλλα... και καταλαβαίνετε το τι έγινε. Και καλά που υπήρχε περιορισμός χρόνου παρουσίασης και ερωτήσεων. Ο Κος Βαβάσης απάντησε σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό απλών αλλά και εξειδικευμένων ερωτήσεων που επιτέλους δόθηκαν απαντήσεις για αυτές. Πιστεύουμε ακράδαντα πώς άσχετα την παρουσίαση που κάνει ο κάθε ομιλητής θα πρέπει να φροντίζει όπως ακριβώς και ο κύριος Βαβάσης να τοποθετείται άμεσα και ξεκάθαρα σε κάθε θέμα.
Πέραν της παρουσίας του στο Συνέδριο σκοπός της παρουσίας του στην χώρα μας είναι όπως διδάξει στο 1ο Σχολείο Σπηλαιοκατάδυσης TDI στην χώρα μας.
Φυσικά το θέμα της ομιλίας του δεν μπορούσε να ήταν τίποτε άλλο από:
CAVE DIVING δηλαδή Σπηλαιοκατάδυση
Τα σχόλια νομίζω ότι περιττεύουν. Ο κο Joe Odom είχε μια μοναδικά δυνατή φωνή και ένα ξεχωριστό μέταλλο αυτής. Χωρίς να χρειάζεται μικρόφωνο, έτρεξε όλη την παρουσίασή του ελεύθερα με έναν πολύ επαγγελματικό μα συνάμα ευχάριστο τρόπο. Με έντονο χιούμορ έδεσε πολύ σοβαρή ύλη και μας κατατόπισε αρκετά πάνω στο θέμα Τεχνική κατάδυση καθώς κι Σπηλαιοκατάδυση. Ομορφιά Σπηλαιοκατάδυσης, λόγοι Σπηλαιοκατάδυσης, κίνδυνοι, πρόληψη, αντιμετώπιση κλπ. Μας ανέπτυξε αρκετά μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της TDI (Technical Diving International) και εύκολα συνειδητοποιήσαμε το γιατί σήμερα είναι πολύ απλά ο καλύτερος / ποιοτικότερος οργανισμός Τεχνικής κατάδυσης. Τιμή μας η παρουσία του Κο ODOM στο συνέδριο.
8ος και τελευταίος ομιλητής σε αυτόν τον Μαραθώνιο γνώσης. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον Κο Γιαννόπουλο Βασίλειο, Σπηλαιοδύτης, Διδάκτωρ Γεωλόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας και με θέμα τι άλλο?
Επιστήμη & Σπηλαιοκατάδυση
Θα το πούμε άλλη μια φορά , ομιλητές σαν το κύριο Γιαννόπουλο και με τόσο θεαματικό θέμα σαν αυτό θα έπρεπε να του διατίθεται χρόνος πολύ περισσότερος. Ούτε στο 1ο συνέδριο τον απολαύσαμε όσο έπρεπε. Αξίζει να πάμε μια πολύ καλή γεύση από μέρος της ύλης που παρουσίασε ο κος Γιαννόπουλος διαμέσων των πρακτικών του συνεδρίου.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΟΚΑΤΑΔΥΣΗ
Δρ. Β. Γιαννόπουλος
Σπηλαιολογία είναι ο κλάδος της γεωλογικής επιστήμης που ασχολείται με τη μελέτη των σπηλαίων ως φυσικά φαινόμενα. Τα αίτια δημιουργίας τους, η μορφολογία τους και τα ιζήματα που περιέχονται σε αυτά είναι οι βασικότερες ενότητες, τις οποίες μελετά ο κλάδος αυτός της γεωλογίας.
Η έρευνα των σπηλαίων αρχίζει από τη γεωλογική μελέτη. Αυτή επιτρέπει να σχηματίσει κανείς μια γενική πρώτη εικόνα προκειμένου να προγραμματίσει τον τρόπο εξερεύνησης και τα υλικά που θα χρειαστεί. Επιπλέον η γεωλογική μελέτη αποτελεί μεγάλο βοήθημα και προϋπόθεση για άλλες μελέτες που πιθανόν να ακολουθήσουν, όπως παλαιοντολογικές, βιολογικές, αρχαιολογικές, κ.λ.π.
Η μορφολογία ενός σπηλαίου συντελεί στη δημιουργία ενός ιδιόμορφου και σχεδόν σταθερού περιβάλλοντος μέσα σε αυτό. Στα ιζήματά του έχουν καταγραφεί όλα τα σημαντικά γεγονότα και οι μεταβολές που συνέβησαν, τόσο στο εσωτερικό του σπηλαίου, όσο και στον ευρύτερο εξωτερικό χώρο. Η διατήρηση στο χρόνο όλων αυτών των στοιχείων λίγο μπορεί να επηρεαστεί από οποιαδήποτε εσωτερική ή εξωτερική μεταβολή (καιρικές συνθήκες, κ.α.). Έτσι η μελέτη τους σήμερα από ειδικούς επιστήμονες δίνει μια πλήρη εικόνα της εξέλιξης και των γεωλογικών μεταβολών. Πολύ σωστά επομένως ορισμένοι έχουν αποκαλέσει τα σπήλαια «ένα παράθυρο στο παρελθόν».
Οι τεκτονικές κινήσεις, αλλά και οι ευστατικές μεταβολές του επιπέδου της θάλασσας είναι από τις κυριότερες αιτίες που πολλά σπήλαια στην Ελλάδα έχουν κατακλυστεί ολοκληρωτικά ή εν μέρει από ύδατα. Η εξερεύνηση και η μελέτη αυτών των σπηλαίων μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατη. Σήμερα όμως η εξέλιξη των τεχνικών της κατάδυσης και της αθλητικής σπηλαιολογίας έβαλαν τις βάσεις για μια νέα τεχνική εξερεύνησης, τη Σπηλαιοκατάδυση.
Τρία από τα κυριότερα προγράμματα σπηλαιοκαταδύσεων και μελέτης των αντίστοιχων σπηλαίων, αν και βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, έχουν δώσει σημαντικά αποτελέσματα.
Είσοδος υποβρυχίου σπηλαίου
Το συνολικό μήκος των εξερευνημένων μέχρι σήμερα διαδρόμων ανέρχεται σε 3.123 μ. Το απώτερο σημείο, βρίσκεται σε απόσταση 788 μ. από την είσοδο, σε ευθεία γραμμή, βόρεια, κάτω από τα οικοδομικά τετράγωνα της ομώνυμης πόλης. Η μελέτη της μορφολογίας και της υδρολογίας του σπηλαίου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυρίως σπηλαιογένεση έγινε σε παλαιότερο επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα.
ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ - Τομή κατά μήκος ανάπτυξης του σπηλαίου
Αποτέλεσμα της μορφολογίας του σπηλαίου, της τεκτονικής, της στρωματογραφίας, του τύπου του ασβεστόλιθου και γενικότερα των θετικών για τη σπηλαιογένεση συνθηκών είναι οι μεγάλες, παλαιές και νέες, αποκολλήσεις και καταπτώσεις που παρατηρούνται στο σπήλαιο.
Η ανάμειξη των γλυκών υδάτων με το θαλάσσιο ύδωρ, που εισχωρεί διαμέσου των διακλάσεων του ασβεστόλιθου, παρατηρήθηκε ότι διενεργείται σε βάθος από -16 ως -40 μ. Στα ίδια βάθη περίπου διαπιστώνονται και μικρές αλλαγές της θερμοκρασίας των υδάτων, που σταθεροποιείται από τα -40 μ. και κάτω στους 27ο C. Ο εντοπισμός, εξάλλου, διακόσμου και τραβερτινοειδών αποθέσεων δίνει στοιχεία για ύπαρξη ξηρού περιβάλλοντος σε παλαιότερες εποχές και γενικότερα για την παλαιομορφολογία της περιοχής.
Ταυτόχρονα με την εξερεύνηση και μελέτη του υποβρυχίου σπηλαίου, πραγματοποιήθηκε και επιφανειακή αναγνώριση της μορφολογίας της ευρύτερης περιοχής. Λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερα στοιχεία, σε συνδυασμό με την επιτόπια έρευνα, εντοπίστηκαν τα ήδη γνωστά καρστικά έγκοιλα, το σπηλαιοβάραθρο «Γερμανικό» και ο υποθαλάσσιος καρστικός αγωγός, γνωστός ως «Πηγάδι» . Η έρευνα προχώρησε, επίσης, στον εντοπισμό και πολλών άλλων μικρών εγκοίλων, αλλά κυρίως τεσσάρων δολινών. Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο που προέκυψε ήταν ότι όλα αυτά τα υπόγεια και επιφανειακά καρστικά έγκοιλα έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος μιας ευθείας με κατεύθυνση Βορρά-Νότο και ανήκουν στο ίδιο καρστικό σύστημα.
Η συνέχιση αυτού του προγράμματος κρίνεται άκρως αναγκαία, λόγω κυρίως του κοινωνικού προβλήματος που έχει προκύψει από την ύπαρξη της μεγαλύτερης υποβρύχιας αίθουσας στον κόσμο (περίπου 2.000.000 μ3 ) κάτω από τα οικοδομικά τετράγωνα.
Σπήλαιο «Ελεφάντων» Βάμου Χανίων Κρήτης
Μια ακόμη σπηλαιοκατάδυση έμελλε να αποβεί πολύ σημαντική για τον εντοπισμό παλαιοντολογικών ευρημάτων και να συνδράμει κατά πολύ στην προώθηση της επιστήμης. Τον Ιανουάριο του 2000 η τηλεόραση έδειξε πλάνα του
Γ. Τζανάκη
από ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο που είχε υποδείξει ο Μ.Ευθυμάκης. Στις 31 Μαρτίου του 2000 οργανώθηκε από την Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, σε συνεργασία με σπηλαιολογικούς συλλόγους και το Καταδυτικό Κέντρο Cretas Diving Center, η πρώτη αποστολή εξερεύνησης του σπηλαίου.
Το σπήλαιο βρίσκεται στο νομό Χανίων, έξω από τον κόλπο της Σούδας. Έχει διανοιχτεί σε Μεσοζωικούς ασβεστόλιθους. Η είσοδός του, πλάτους 9 μ. και ύψους 6,5μ. σήμερα είναι υποθαλάσσια.
Το πρώτο τμήμα του σπηλαίου, μήκους 40 μ. περίπου συνεχίζει να είναι υποθαλάσσιο. Το υπόλοιπο τμήμα, μήκους 125 μ. και μέσου πλάτους 2 μ., το οποίο αποτελεί και την κύρια αίθουσα του σπηλαίου, έχει, λόγω της μορφολογίας του, εν μέρει κατακλυστεί από ύδατα. Το βάθος του πυθμένα σε αυτή την αίθουσα κυμαίνεται από λίγα εκατοστά ως 4 μ., ενώ το ύψος της οροφής πάνω από την επιφάνεια του νερού ξεπερνά σε ορισμένα σημεία τα 10 μ.
Ο λιθωματικός διάκοσμος είναι πολύ πλούσιος σε όλο το σπήλαιο, τόσο πάνω από την επιφάνεια του νερού, όσο και κάτω από αυτή.
Το σημαντικότερο όμως εύρημα και εδώ ήταν ο εντοπισμός παλαιοντολογικού υλικού, το οποίο ύστερα από μια πρώτη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι αποτελείται ως επί το πλείστον από οστά ελεφάντων και ένα πολύ μικρό ποσοστό από αρτιοδάκτυλα (Cervidae). Η θέση αυτή είναι καινούργια για την Κρήτη και, σε σχέση με τις άλλες θέσεις, είναι η μοναδική κάτω από τη θάλασσα. Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ευρεθέντα τμήματα του σκελετού των ελεφάντων, κατέστη δυνατό να υποστηριχτεί ότι πρόκειται για νέο είδος, το οποίο ονομάστηκε elephas chaniensis n.sp. Το μέγεθός του ήταν μεγαλύτερο από τον σημερινό ελέφαντα και μικρότερο από τον πρόγονό του, τον antiquus.
Η μελέτη των ιζημάτων (βιολογικών, κλαστικών και χημικών) καταδεικνύει με βεβαιότητα ότι το σπήλαιο σε παλαιότερες εποχές ήταν στεγνό.
Είναι γεγονός ότι και τα τρία μελετηθέντα σπήλαια βρίσκονται κατά μήκος της σημερινής ακτογραμμής και έχουν επηρεαστεί από τις ευστατικές κινήσεις του επιπέδου της θάλασσας, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι, κατά τις παγετώδεις περιόδους, μετατοπίζεται έως και 150 μ. χαμηλότερα από το σημερινό. Συνεπώς, δεδομένου ότι, κατά μήκος των ακτογραμμών, πάντα παρατηρείται πιο έντονη παρουσία ανθρώπων και ζώων, είναι πολύ πιθανόν, ειδικά για τον ελλαδικό χώρο, να εντοπιστούν στο μέλλον και άλλα ανάλογα σπήλαια, που θα δώσουν νέα σημαντικά στοιχεία για τις διάφορες επιστήμες.
Το σπήλαιο βρίσκεται στο νομό Λακωνίας, στη χερσόνησο της Μάνης και απέχει περίπου 2 χμ. από την κοινότητα Πύργου Διρού.
Το όνομά του οφείλεται στο υφάλμυρο νερό που εκβάλλει στη θάλασσα από τη φυσική του είσοδο. Από την είσοδο αυτή και με σκοπό την ανεύρεση πόσιμου ύδατος, το 1923, οι κάτοικοι της περιοχής ανακάλυψαν τυχαία τις πρώτες αίθουσες του σπηλαίου.
Από το 1949 άρχισαν οι συστηματικές εξερευνήσεις. Το 1961, τα σπήλαιο αξιοποιήθηκε τουριστικά και μέχρι το 1992 είχαν χαρτογραφηθεί 6.200 μ. διαδρόμων με συνολική έκταση 34.100 μ2 . Από το 1987 και συστηματικότερα από τα 1994, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος εξερεύνησης και μελέτης των σπηλαίων της
Μάνης, αρχίζει συστηματικές έρευνες στο σπήλαιο «Γλυφάδα» . Σήμερα το συνολικό μήκος των χαρτογραφημένων διαδρόμων έχει ανέλθει στα 10.606 μ., από τα οποία τα 1833 είναι υποβρύχια (σε αυτά δεν έχει υπολογιστεί το χερσαίο τμήμα που οδηγεί στον «πάνθηρα» ).
Η ανάπτυξη του σπηλαίου είναι πολύ δαιδαλώδης. Τα αίτια αυτής της μορφολογίας οφείλονται κυρίως στη δημιουργία του σταλαγμιτικού διακόσμου. Η αρχική μορφή του σπηλαίου ήταν πολύ πιο απλή, με κύριες διευθύνσεις αυτές των ρηγμάτων, ΝΑ-ΒΔ και Α-Δ. Έχει διανοιχτεί μέσα σε κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους και σήμερα έχει κατακλυστεί εν μέρει από ύδατα.
Τόσο η γεωγραφική του θέση, όσο και οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν, είναι επίσης η αιτία της πολύπλοκης μορφολογίας του. Έτσι, προκειμένου να μελετηθεί, το σπήλαιο χωρίστηκε σε έξι διαφορετικά τμήματα, με βάση τις μορφολογικές του διακυμάνσεις.
Όπως ήταν φυσικό και σε αυτήν την περίπτωση το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε στο υποβρύχιο τμήμα του σπηλαίου, το οποίο είχε μείνει ανεξερεύνητο, και επομένως σχετικά προστατευμένο.
Πρόκειται για ένα παλαιοκαρστ με πολλούς σταλακτίτες, ακόμα και σε βάθος 71 μ. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλη την επιφάνεια, όχι μόνο του πυθμένα, αλλά και των τοιχωμάτων των υποβρυχίων διαδρόμων, αποτελεί η ύπαρξη ιλύος, πάχους από 1 ως 20 εκ., η οποία μετά την τουριστική αξιοποίηση και τη φραγή των φυσικών διεξόδων, έχει εγκλωβιστεί μέσα στο σπήλαιο.
Η μελέτη της υποβρύχιας μορφολογίας έδειξε τέσσερα σημεία έντονης σπηλαιογένεσης, με συχνότερη εμφάνιση διαπλάτυνσης στο διάστημα μεταξύ-15 ως -25 μ. Η διάβρωση του υποβρυχίου διακόσμου και του πετρώματος είναι εμφανής σε όλο το τμήμα, με εντονότερα χαρακτηριστικά από τα -6 μ. και κάτω. Από το βάθος αυτό παρατηρήθηκε επίσης μείωση του διακόσμου, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες λιγότερους σε αριθμό και μεγαλύτερους σε διαστάσεις. Παρόλο που γενικά στο σπήλαιο η σπηλαιογένεση έχει σταματήσει και βρισκόμαστε στη φάση της πλήρωσής του με χημικά, κυρίως, ιζήματα, αυτή συνεχίζει με έντονους ρυθμούς στο υποβρύχιο τμήμα.
Εκτός όμως από τις μορφολογικές παρατηρήσεις, από το πλήθος των άλλων μελετών ξεχώρισε η μελέτη του παλαιοντολογικού υλικού: κατά τη διάρκεια σπηλαιοκαταδύσεων και έρευνας του υποβρυχίου τμήματος, εντοπίστηκαν μεγάλα οστά σπονδυλωτών, σε διάφορα σημεία του σπηλαίου, και κυρίως εκεί όπου υπήρχαν ιζήματα ψαμμιτών. Το εύρημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκπόνηση ενός ξεχωριστού προγράμματος και ειδικών μελετών για το συγκεκριμένο σπήλαιο.
Καταρχήν εντοπίστηκαν όλα τα σημεία που είχαν παλαιοντολογικά ευρήματα και έγινε λεπτομερής χαρτογράφηση, χερσαία και υποβρύχια. Η επίπονη και επικίνδυνη πολλές φορές εργασία της φωτογράφησης και απομάκρυνσης του παλαιοντολογικού υλικού από τον πυθμένα έκλεισε την πρώτη φάση των εργασιών. Η δεύτερη φάση, στο εργαστήριο, περιλάμβανε τη συντήρηση των οστών, τη φωτογράφηση, τον σχεδιασμό τους και την ταύτισή τους.
Τα αποτελέσματα ήταν πολύ σημαντικά: περισυλλέγησαν περισσότερα από 200 ακέραια οστά και 400 τμήματα οστών. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκε σε ιπποπόταμο του είδους ippopotamus amphibius, ενώ για πρώτη φορά σε τόσο νότιο γεωγραφικά σημείο αποκαλύφθηκαν οστά από ύαινα. Επίσης, βρέθηκαν οστά από πάνθηρα, λεοντάρι, κουνάβι, αρτιοδάκτυλα, μικρά τρωκτικά, πτηνά και δόντια από φώκια. Η χρονολόγηση που έγινε έδωσε ηλικία περίπου 32.000 ετών.
ΓΛΥΦΑΔΑ ΔΙΡΟΥ - Οστά Ιπποπόταμου
Πολύ σημαντικές είναι επιπλέον οι ενδείξεις της ανθρώπινης παρουσίας μαζί με τα παλαιοντολογικά ευρήματα.
Η συνέχιση της μελέτης επιβάλλει τη διενέργεια υποβρύχιας παλαιοντολογικής ανασκαφής, που αναμένεται να δώσει πολύ περισσότερα στοιχεία σε όλους τους τομείς.
ΓΛΥΦΑΔΑ ΔΙΡΟΥ
Σπήλαιο «Γλυφάδα» Διρού Λακωνίας
Το σπήλαιο βρίσκεται στο νομό Λακωνίας, στη χερσόνησο της Μάνης και απέχει περίπου 2 χμ. από την κοινότητα Πύργου Διρού.
Το όνομά του οφείλεται στο υφάλμυρο νερό που εκβάλλει στη θάλασσα από τη φυσική του είσοδο. Από την είσοδο αυτή και με σκοπό την ανεύρεση πόσιμου ύδατος, το 1923, οι κάτοικοι της περιοχής ανακάλυψαν τυχαία τις πρώτες αίθουσες του σπηλαίου.
Από το 1949 άρχισαν οι συστηματικές εξερευνήσεις. Το 1961, τα σπήλαιο αξιοποιήθηκε τουριστικά και μέχρι το 1992 είχαν χαρτογραφηθεί 6.200 μ. διαδρόμων με συνολική έκταση 34.100 μ2 . Από το 1987 και συστηματικότερα από τα 1994, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος εξερεύνησης και μελέτης των σπηλαίων της
Μάνης, αρχίζει συστηματικές έρευνες στο σπήλαιο «Γλυφάδα» . Σήμερα το συνολικό μήκος των χαρτογραφημένων διαδρόμων έχει ανέλθει στα 10.606 μ., από τα οποία τα 1833 είναι υποβρύχια (σε αυτά δεν έχει υπολογιστεί το χερσαίο τμήμα που οδηγεί στον «πάνθηρα» ).
ΓΛΥΦΑΔΑ ΔΙΡΟΥ - Τρισδιάστατη απεικόνιση του σπηλαίου
Η ανάπτυξη του σπηλαίου είναι πολύ δαιδαλώδης. Τα αίτια αυτής της μορφολογίας οφείλονται κυρίως στη δημιουργία του σταλαγμιτικού διακόσμου. Η αρχική μορφή του σπηλαίου ήταν πολύ πιο απλή, με κύριες διευθύνσεις αυτές των ρηγμάτων, ΝΑ-ΒΔ και Α-Δ. Έχει διανοιχτεί μέσα σε κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους και σήμερα έχει κατακλυστεί εν μέρει από ύδατα.
Τόσο η γεωγραφική του θέση, όσο και οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν, είναι επίσης η αιτία της πολύπλοκης μορφολογίας του. Έτσι, προκειμένου να μελετηθεί, το σπήλαιο χωρίστηκε σε έξι διαφορετικά τμήματα, με βάση τις μορφολογικές του διακυμάνσεις.
Όπως ήταν φυσικό και σε αυτήν την περίπτωση το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε στο υποβρύχιο τμήμα του σπηλαίου, το οποίο είχε μείνει ανεξερεύνητο, και επομένως σχετικά προστατευμένο.
Πρόκειται για ένα παλαιοκαρστ με πολλούς σταλακτίτες, ακόμα και σε βάθος 71 μ. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλη την επιφάνεια, όχι μόνο του πυθμένα, αλλά και των τοιχωμάτων των υποβρυχίων διαδρόμων, αποτελεί η ύπαρξη ιλύος, πάχους από 1 ως 20 εκ., η οποία μετά την τουριστική αξιοποίηση και τη φραγή των φυσικών διεξόδων, έχει εγκλωβιστεί μέσα στο σπήλαιο.
ΓΛΥΦΑΔΑ ΔΙΡΟΥ - Εξερεύνηση
Η μελέτη της υποβρύχιας μορφολογίας έδειξε τέσσερα σημεία έντονης σπηλαιογένεσης, με συχνότερη εμφάνιση διαπλάτυνσης στο διάστημα μεταξύ-15 ως -25 μ. Η διάβρωση του υποβρυχίου διακόσμου και του πετρώματος είναι εμφανής σε όλο το τμήμα, με εντονότερα χαρακτηριστικά από τα -6 μ. και κάτω. Από το βάθος αυτό παρατηρήθηκε επίσης μείωση του διακόσμου, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες λιγότερους σε αριθμό και μεγαλύτερους σε διαστάσεις. Παρόλο που γενικά στο σπήλαιο η σπηλαιογένεση έχει σταματήσει και βρισκόμαστε στη φάση της πλήρωσής του με χημικά, κυρίως, ιζήματα, αυτή συνεχίζει με έντονους ρυθμούς στο υποβρύχιο τμήμα.
Εκτός όμως από τις μορφολογικές παρατηρήσεις, από το πλήθος των άλλων μελετών ξεχώρισε η μελέτη του παλαιοντολογικού υλικού: κατά τη διάρκεια σπηλαιοκαταδύσεων και έρευνας του υποβρυχίου τμήματος, εντοπίστηκαν μεγάλα οστά σπονδυλωτών, σε διάφορα σημεία του σπηλαίου, και κυρίως εκεί όπου υπήρχαν ιζήματα ψαμμιτών. Το εύρημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκπόνηση ενός ξεχωριστού προγράμματος και ειδικών μελετών για το συγκεκριμένο σπήλαιο.
Καταρχήν εντοπίστηκαν όλα τα σημεία που είχαν παλαιοντολογικά ευρήματα και έγινε λεπτομερής χαρτογράφηση, χερσαία και υποβρύχια. Η επίπονη και επικίνδυνη πολλές φορές εργασία της φωτογράφησης και απομάκρυνσης του παλαιοντολογικού υλικού από τον πυθμένα έκλεισε την πρώτη φάση των εργασιών. Η δεύτερη φάση, στο εργαστήριο, περιλάμβανε τη συντήρηση των οστών, τη φωτογράφηση, τον σχεδιασμό τους και την ταύτισή τους.
Τα αποτελέσματα ήταν πολύ σημαντικά: περισυλλέγησαν περισσότερα από 200 ακέραια οστά και 400 τμήματα οστών. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκε σε ιπποπόταμο του είδους ippopotamus amphibius, ενώ για πρώτη φορά σε τόσο νότιο γεωγραφικά σημείο αποκαλύφθηκαν οστά από ύαινα. Επίσης, βρέθηκαν οστά από πάνθηρα, λεοντάρι, κουνάβι, αρτιοδάκτυλα, μικρά τρωκτικά, πτηνά και δόντια από φώκια. Η χρονολόγηση που έγινε έδωσε ηλικία περίπου 32.000 ετών.
ΓΛΥΦΑΔΑ ΔΙΡΟΥ - Οστά Ιπποπόταμου
Πολύ σημαντικές είναι επιπλέον οι ενδείξεις της ανθρώπινης παρουσίας μαζί με τα παλαιοντολογικά ευρήματα.
Η συνέχιση της μελέτης επιβάλλει τη διενέργεια υποβρύχιας παλαιοντολογικής ανασκαφής, που αναμένεται να δώσει πολύ περισσότερα στοιχεία σε όλους τους τομείς.