Άρθρο: Γιώργος Πέτρου
1ο Σχολείο Σπηλαιοδιείσδυσης TDI στην Ελλάδα
6 έως 16 Μαΐου 2003 στην ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Υποβρύχιες φωτογραφίες :Mr. Michal Piskula (οι φωτογραφίες δημοσιεύονται
α) κατόπιν αδείας του Κο Michal Piskula και
β) κατόπιν της ανάλογης αδείας της Εφορείας Σπηλαιολογίας / Παλαιοανθρωπολογίας
γ) κατόπιν της απόδοσης της ανάλογης οικονομικής υποχρέωσης στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων).
"Φαίνεται ότι η εποχή του "του σκότους" της κατάδυσης που όλοι μας έχουμε περάσει να γίνεται σιγά - σιγά παρελθόν. Ελπίζουμε το νέο νομοσχέδιο να συμβάλει θετικά στο να υπάρξει βάση υγιών εξελίξεων. Πιστεύω δυστυχώς ότι το "κακό" θα μεταλλαχθεί σε μία σύγχρονη μορφή εξέλιξης και με κάποιον δούρειο ίππο θα επιβάλει ξανά τους νόμους του, τις αποκλειστικότητές του με στόχο το κέρδος με ελλιπείς υπηρεσίες και κυρίως χείριστη συμπεριφορά. Εύχομαι να μην επιβεβαιωθώ αλλά ήδη διαπιστώνω επιτηδευμένες αλλαγές «αρχών» που όπως λέει και ο λαός μας «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα... ρούχα του αλλιώς»".
Τέλος πάντων...
Αισθάνομαι πραγματικά χαρούμενος που γράφω αυτό το άρθρο. Διότι η ολοκλήρωση του
1ου Σχολείου TDI (Technical Diving International) με απόλυτη επιτυχία είναι γεγονός.
Αυτό το σχολείο σηματοδοτεί μια σειρά θετικών εξελίξεων για την σπηλαιοκατάδυση στην χώρα μας. Ένα σχολείο το οποίο είχε στοιχεία εξαιρετικής ποιότητας.
Αυτό το σχολείο πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ξεκινήσουμε την διαδικασία εκπαίδευσης στην σπηλαιοκατάδυση στην ΧΩΡΑ ΜΑΣ:
Το σχολείο διοργάνωσαν οι HELLAS UNDERWATER EXPLORERS , TDI/SDI GREECE σε συνεργασία με την TDI/SDI EUROPE που εδρεύει στην Αγγλία. Οφείλουμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τον Κο DAVE CROCKFORD (Training Manager TDI/SDI Europe) στον οποίο οφείλεται κατά το πλείστον που πραγματοποιήθηκε αυτό το σχολείο.
Η ιδέα και η ανάγκη για αυτό το σχολείο γεννήθηκε τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2001.
Η εξερευνητική μας ομάδα (Hellas Underwater Explorers , TDI/SDI Greece) οργάνωσε μια σειρά οργανωμένων καταδύσεων στα ήδη εξερευνημένα σπήλαια «Μελισσάνη , Ζερβάτη και Χοιριδόνι» από τον Κο Γιαννόπουλο Βασίλη (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας). Με βάσει την μεγάλη της εμπειρία στην τεχνική κατάδυση καθώς και στις καταδύσεις οροφής ένα σύνολο 25 περίπου ανθρώπων δούλεψαν σκληρά έτσι ώστε 6 από εμάς να καταδυθούν (να διεισδύσουν ) με ασφάλεια σε αυτά τα πανέμορφα Ελληνικά σπήλαια. Ήδη με το τέλος εκείνων των ημερών είχαμε αποφασίσει για την ανάγκη οργάνωσης (επιτέλους) ενός σχολείου Σπηλαιοκατάδυσης με το μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο. Και έτσι και έγινε.
Δύο χρόνια μετά το σχολείο αυτό έγινε μια πραγματικότητα. Μετά από προετοιμασία 2 χρόνων δημιουργήσαμε τις ιδανικότερες συνθήκες γι΄ αυτό. Όπως:
Σε αυτό σχολείο αυτό πιστοποιήθηκαν:
Το σχολείο πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως 16 Μαΐου 2003 στην πανέμορφη Σάμη της ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ. Ένα σημείο της πατρίδος μας με ιδανικές μορφολογικές ιδιαιτερότητες, δηλαδή? Είναι γεμάτο σπήλαια.
Ποίοι πήραν μέρος
Εκτός από τους προαναφερθέντες εκπαιδευτές κυρίους Joe Odom & Michal Piskula οι εκπαιδευόμενοι ήσαν οι εξής:
1.Γεώργιος Πέτρου Εκπαιδευτής υποψήφιος για εκπαιδευτής Σπηλαιοκατάδυσης
2.Βανδώρος Γεώργιος Εκπαιδευτής υποψήφιος για εκπαιδευτής Σπηλαιοκατάδυσης
3.Οκταποδάς Σταύρος Εκπαιδευτής
4.Μαύρος Βασίλης Εκπαιδευτής
5.Κατσανεβάκης Στέλιος Εκπαιδευτής
6.Πιτσιώτης Απόστολος Advanced Wreck Diver, Extended Range Diver
7.Βερόπουλος Δαμιανός Advanced Wreck Diver, Decompression Diver
8.Βασιλείου Βασίλης Advanced Wreck Diver
9.Χιονάτος Μιχάλης Advanced Wreck Diver
10.Κατριβέσης Νεκτάριος Advanced Wreck Diver
11.Παπαντωνίου Τρύφων Advanced Wreck Diver
Καθ' όλη την διάρκεια του σχολείου, αυτό ήταν υπό τον διαρκή έλεγχο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας. Οι εκπρόσωποι αυτής, τα ελεγκτικά όργανα που παρευρέθησαν ήσαν οι:
Και όπως κάθε πράγμα της προκοπής που έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα και αυτή η δραστηριότητά μας έγινε στόχος:
Επειδή όμως τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουν, το σχολείο έγινε και ο πήχης ανέβηκε υψηλά.
Δύο βασικά στοιχεία χαρακτήριζαν την πραγματοποίηση αυτού του σχολείου από πλευράς ασφάλειας.
1. Η τήρηση όλων των κανόνων και μέτρων ασφαλείας
2. Η απόλυτη πειθαρχεία από εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.
Απαιτούμενα Πιστοποιητικά Συμμετοχής
1ον. Όλοι οι εκπαιδευόμενοι είχαν κατ΄ αρχήν ολοκληρώσει ένα απαιτούμενο από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας. Σπηλαιολογίας Σεμινάριο Σπηλαιολογίας.Και πραγματικά τα μέλη της ομάδας μας (καθώς και άλλα άτομα τα οποία δεν είχαν σκοπό να λάβουν μέρος στο σχολείο Σπηλαιοκατάδυσης) πήραν μέρος στον πρώτο Κύκλο Σεμιναρίων που πραγματοποίησε η Σπηλαιολογία Ναυπλίου στις εγκαταστάσεις της σχολής μας με εισηγητές τους:
- Κα Κονταξή
- Κο Γιαννόπουλο
- Κο Κοντρολόζο
- Κο Κίρδη
- Κο Αγουρίδη
Πραγματικά το σεμινάριο ήταν εξαιρετικά απολαυστικό. Νέες πληροφορίες από έναν κόσμο που εμείς οι αυτοδύτες δεν έχουμε πρόσβαση, και που μας ανάγκασαν (με την καλή έννοια) να θαυμάσουμε, να σεβαστούμε, να προκληθούμε από τον κόσμο των σπηλαίων. Αυτό το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από Δευτέρα 7-Κυριακή 13 Απριλίου 2003 και ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και πορεία μέσα στα σπήλαια Βατσινίδη και Σελίνιτσα. Μετά το πέρας του 1ου Κύκλου Σεμιναρίων δόθηκε βεβαίωση παρακολούθησης και ταυτότητα μέλους της Σπηλαιολογίας Ναυπλίου.
Όλοι μας ευχαριστούμε τους εκπαιδευτές μας.
2ον. Ο υποψήφιοι όλοι οι οποίοι επιθυμούν να ασχοληθούν με την σπηλαιοκατάδυση οφείλουν όπως διαθέτουν τα εξής επίπεδα:
Advanced Nitrox, Decompression Diver & επιθυμητό το Advanced Wreck Diver.
Είναι ανεπίτρεπτο να εκπαιδεύεται κάποιος σε σπηλαιοκατάδυση και να μην διαθέτει γνώσεις και ικανότητες τουλάχιστον Advanced Nitrox & Decompression.
3ον Ιατρική βεβαίωση Υγείας
4ον Ημερολόγιο καταδύσεων
Η εκπαιδευτική μας ομάδα «στρατοπέδευσε» στην περιοχή του Καραβόμυλου όπου πλησίον βρίσκεται το λιμνοσπήλαιο που έγινε το σχολείο.
Πρωί - πρωί συναντιόμαστε όλοι μας για πρωινό μέσα πολύ ευχάριστο κλίμα. Εν συνεχεία όλοι για την καθημερινή ενημέρωση. Πολύ σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου ήταν ότι άπαντες ήσαν πραγματικά Εγγλέζοι στα ραντεβού τους.
Καθημερινά γινόντουσαν γύρω στις 4-5 ώρες θεωρίας όπου αναπτύχθηκε όλη η απαιτούμενη ύλη για την Σπηλαιοκατάδυση. Είχαμε οργανώσει μέσα στο ξενοδοχείο που διαμέναμε μια κανονική αίθουσα διδασκαλίας με θρανία , πίνακες κλπ.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ύλη με εντυπωσιακά επαγγελματικές παρουσιάσεις από τους δύο εκπαιδευτές μας. Δεδομένου ότι υπήρχαν εκπαιδευόμενοι οι οποίοι δεν γνώριζαν Αγγλικά είχαμε φροντίσει να υπάρχει μετάφραση από τον συνήθη "ύποπτο" εκπαιδευτή Κο Κατσανεβάκη Στέλιο τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Άρα αργά και οργανωμένα γινόμαστε γνώστες της Σπηλαιοκατάδυσης. Όπως καταλαβαίνετε οι ερωτήσεις πέφτανε βροχή και δαπανούσαμε πάρα πολύ ώρες σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Στους εκπαιδευόμενους δόθηκαν εγχειρίδια Σπηλαιοκατάδυσης στα Ελληνικά. Το εγχειρίδιο αυτό μεταφράστηκε και επιμελήθηκε ο εκπαιδευτής TDI/SDI Κος Μαύρος τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Πρακτικά
Το πρόγραμμα περιελάμβανε 2 καταδύσεις καθημερινά όπου αντιστοιχούσαν 2 εκπαιδευτές με 2 εκπαιδευόμενους!!!
Ήτανε πραγματικά μια πολύ έμπειρη και μεθοδευμένη εκπαίδευση η οποία κατάδυση με την κατάδυση, μέρα με την ημέρα έφερνε τα αποτελέσματά της.
Το πρακτικό πρόγραμμα σε γενικές γραμμές περιελάμβανε ασκήσεις όπως (μερικές από αυτές):
Εξοπλισμός
Όπως είναι ευκολοκατανόητο ο εξοπλισμός της Σπηλαιοκατάδυσης χαρακτηρίζεται από επάρκεια και ποιότητα. Χρησιμοποιήθηκαν 3 φωτιστικά συστήματα υψηλής ποιότητας τεχνολογίας HID (π.χ. 4 ώρες λευκό φώς-5900 Kelvin - 100 Watt) & LED (12 ώρες!!! Λευκού Φωτός) της εταιρείας Green Force.
Κράνη, διπλές φιάλες, φιάλες stage, Προστατευτικά κλείστρων, Ρυθμιστές Din κατά κύριο λόγο Divex 950, BCD οπίσθιας πλήρωσης κυρίως Dive System, κόφτες, καρούλια και πολλά άλλα συναρπαστικά κομμάτια του εξοπλισμού.
Απόδοση μαθητών
Ε Ν Τ Υ Π Ω Σ Ι Α Κ Η πραγματικά!!! Οι εκπαιδευτές αναγνώρισαν στους έλληνες αυτοδύτες:
Οι εκπαιδευόμενοι μέρα με την ημέρα έμπαιναν βαθύτερα (μακρύτερα) μέσα στο σπήλαιο όπου επιστρέφοντας από το μεγαλύτερο σημείο διείσδυσης εκτελούσαν ασκήσεις όπως: σβήσιμο φακών, ταυτόχρονα κόψιμο τον αέρα του ενός από τους δύο και επιστροφή για την έξοδο.
Κάθε μέρα γινότανε θεωρία, ενημέρωση, κατάδυση 1η , συζήτηση, κατάδυση 2η , συζήτηση, θεωρία και
έπειτα όλοι για κλασικά Ελληνικά πράγματα.. ταβερνάκι δίπλα στο κύμα μακριά από τους άγαρμπους και τραχύς των πόλεων που όλοι μας επιζούμε. Εδώ θάλασσα, φρέσκο αεράκι και καλό φαγητό.
Ακόμη και ο Joe (ο Αμερικάνος εκπαιδευτής μας) ο οποίος ήταν μαθημένος σε άλλο τρόπο ζωής υπέκυψε στην ομορφιά και την απλότητα της ελληνικής καθημερινότητας. Δήλωσε αμήχανα και με ένα τεράστιο χαμόγελο ευχαριστημένος.
Αποτελέσματα Σχολείου για τους εκπαιδευόμενους
Μετά το πέραν των εργασιών του σχολείου οι εκπαιδευόμενοι πιστοποιήθηκαν στα εξής επίπεδα (και στα οποία οι ίδιοι είχαν αιτηθεί).
1 Γεώργιος Πέτρου - Εκπαιδευτής Σπηλαιοκατάδυσης
2.Βανδώρος Γεώργιος - Εκπαιδευτής Σπηλαιοκατάδυσης
3.Οκταποδάς Σταύρος Full cave diver
4.Μαύρος Βασίλης - Full cave diver
5.Κατσανεβάκης Στέλιος - Full cave diver
6. Πιτσιώτης Απόστολος - Introductory to Cave
7. Βερόπουλος Δαμιανός - Introductory to Cave
8. Βασιλείου Βασίλης - Introductory to Cave
9. Χιονάτος Μιχάλης - Introductory to Cave
10.Κατριβέσης Νεκτάριος - Introductory to Cave
11.Παπαντωνίου Τρύφων -Cavern Diver
Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους
Η διοργανώτρια του σχολείου εταιρεία για να μπορέσει να δώσει την δυνατότητα σε όλους εσάς τους αναγνώστες να δείτε φωτογραφίες από το σχολείο, καθώς και να τις προβάλει στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτιο κατέθεσε το αναλογών χρηματικό ποσό στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Επίσης δημιουργήθηκε αναμνηστικό CD με όλες τις φωτογραφίες μέσα που πήραν όλοι οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του σχολείου.
Ευχαριστήριο
Για την πραγματοποίηση του σχολείου αυτού νιώθω την ανάγκη εγώ και όλοι οι άλλοι εκπαιδευόμενοι να ευχαριστήσουμε: