Get in touch
555-555-5555
mymail@mailservice.com

Σπηλαιοκατάδυση – Εξερεύνηση Μελισάνη Κεφαλονιά

24 Φεβρουαριου – 3 Μαρτίου 2001 & 23 - 30 Σεπτεμβριου 2001


24 Φεβρουαριου – 3 Μαρτίου 2001 & 23 - 30 Σεπτεμβριου 2001

Αποστολη εξερευνησης λιμνοσπηλαιων Μελισανη και Ζερβατη στη Κεφαλονια

Άρθρο: Γιώργος Πέτρου

Φώτος: Βανδώρος Γεώργιος, Βιζεντζάτος Μάκης, Σπέγγος Αρης, Βασιλόπουλος Χαρίλαος, Ρουσόπουλος  Γιώργος

Underwater Video: Γιώργος Πέτρου και Κώστας Σερπάνος

 Η εξερεύνηση των σπηλαίων της Κεφαλονιάς Μελισάνη, Ζερβάτη, Χιριδόνι είναι σαφέστατα μία από τις σημαντικότερες εξερευνητικές αποστολές όχι μόνον για την ιστορία των HUE αλλά και για την ιστορία της τεχνικής κατάδυσης στη χώρα μας, μιάς και υπήρξε μαζική και οργανωμένη συμμετοχή αυτοδυτών και εκπαιδευτών με την υποστήριξη φορέων. Έγινε πλήρης εξερεύνηση των σπηλαίων, καταγραφή σε video και φωτογραφίες, δημιουργία του 1ου επαγγελματικού video που κυκλοφόρησε στην έκθεση NATEX, στην Ελληνική καταδυτική αγορά και τέλος ευρεία προβολή της αποστολής στα ΜΜΕ.

Tα λιμνοσπήλαια και σπηλαιοβάραθρα της Κεφαλονιάς αποτελούσαν μια καταδυτική πρόκληση. Το 2001 μια τέτοια αποστολή ήταν μια ακραία κατάσταση που φάνταζε πολύ δύσκολη. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν παρά ελάχιστες ομάδες και εξοπλισμός τεχνικής κατάδυσης επιπέδου ήταν δυσεύρετος.  Προηγούμενες εξερευνήσεις εκεί είχαν πραγματοποιήσει η ομάδα του Βασίλη Γιαννόπουλου με τους Jean-Jacques Bolanz, Louigi Casati και Patrick Deriaz. 

Η πολυπληθής ομάδα των Hellas Underwater Explorers οργάνωσε εξαιρετικά την υποστήριξη και οι λιγοστοί Σπηλαιοδύτες με αρχηγό το Γιώργο Πέτρου πραγματοποίησαν μερικές από τις ωραιότερες καταδύσεις της ζωής τους σε ένα απίστευτα μαγικό κόσμο.

Μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης αποστολής στο βάραθρο του Αγ. Νικολάου στην Κρήτη, η ομάδα μας άρχισε να “συσκέπτεται” για το ποια θα ήταν η επόμενη αποστολή της. Η πρόταση έπεσε σαν δυναμίτης από τον Γιώργο Βανδώρο και η οποία εγκρίθηκε άμεσα. Η επόμενη αποστολή μας θα γινόταν στην πανέμορφη Κεφαλλονιά, με στόχο την εξερεύνηση των υποβρυχίων σπηλαίων Μελισσάνη, Ζερβάτη και Χιριδόνι.

Έτσι λοιπόν αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία. Παίρνοντας αρχικώς άδεια από την αρμόδια αρχή της Εφορίας Σπηλαιολογίας Ανθρωπολογίας μια μικρή ομάδα των Hellas Underwater Explorers αποτελούμενη από τους Γιώργος Πέτρου (αρχηγός αποστολής), Βανδώρο Γεώργιο, Νικολαρόπουλο Αθανάσιο, Οκταποδά Σταύρο, Κολιγιάννη Νικόλαο, πήγε να κάνει μια γνωριμία με το περιβάλλον στο οποίο σκοπεύαμε να δραστηριοποιηθούμε. Μετά την επαφή με τους υπευθύνους του Δήμου Σάμης, με τον υπεύθυνο της λίμνης Μελισάνης και την πρώτη τους εμπειρία από το υποβρύχιο περιβάλλον η οποία ήταν απόλυτα θετική το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν ενθουσιασμένοι. Οι επίγειες και υποβρύχιες φωτογραφίες  σε συνδυασμό με την ζεστή αντιμετώπιση των τοπικών αρχών και το όλο ενδιαφέρον που παρουσίαζε το θέμα αυτό, ήταν αρκετό ώστε να αποφασίσουμε με ενθουσιασμό για την πραγματοποίηση της αποστολής.


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ 


Η ασφάλεια των μελών της αποστολής είναι πάντα το Α και το Ω της κάθε δραστηριότητας. Ειδικότερα σε μία τέτοια σειρά καταδύσεων ειδικής μορφής τα μέτρα ασφαλείας, η πρόληψη και η σχεδίαση τρόπων αντιμετώπισης κάθε πιθανού επικίνδυνου περιστατικού, κάθε αστάθμητου παράγοντα είναι το πρώτο μέλημά μας. Οφείλουμε να μεγιστοποιήσουμε την δυνατότητα συνεργασίας, επικοινωνίας και απόδοσης μας.


Οφείλουμε όπως: 


α) Συνεργαστούμε άριστα σαν ομάδα και ειδικότερα με το ζευγάρι μας με το οποίο είναι πολύ σημαντικό να γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά 

β) Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι σε μια δύσκολη κατάσταση ισχύει ότι “εγώ θα αναπνεύσω για εμένα, εγώ θα ενεργήσω για εμένα, και κανείς άλλος” αλλά σε ένα υποβρύχιο περιστατικό σχεδόν πάντα εμπλέκονται δύο γεγονός που επιτάσσει την άριστη επικοινωνία και συνεργασία η οποία θα έχει επέλθει μετά από πολύ κοινή εξάσκηση.


Στόχοι μας: 


γ) Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί καθήκον όλων μας. Οι χώροι στους οποίους θα δραστηριοποιηθούμε είναι χώροι ιεροί στους οποίους έχουν βρεθεί αρκετά ευρήματα τόσο αρχαιολογικού όσο και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. Κατά την αρχαιότητα υπήρξαν χώροι λατρείας. Επίσης το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μνημείο εθνικής κληρονομιάς καθώς χαρακτηρίζεται από έναν εξαιρετικό διάκοσμο από Σταλακτίτες και σταλαγμίτες κάθε σχήματος και μεγέθους. Η συμπεριφορά μας οφείλει να είναι ανάλογη και δεν παίρνουμε ή φθείρουμε τίποτε.

δ) Η εξερεύνηση των σπηλαίων και η ανακάλυψη νέων χώρων. 

ε)Η απόκτηση εμπειρίας στην Σπηλαιοκατάδυση  έτσι ώστε να αρχίσει να δημιουργείται σιγά-σιγά μία νέα πραγματικότητα στο Ελληνικό καταδυτικό γίγνεσθαι. Και αναμφίβολα η όλη αποστολή μας προσέφερε μεγάλη , ανάλογη με το περιβάλλον, καταδυτική εμπειρία. Από αποστολές σαν αυτή εμπνεύστηκαν πολλοί αυτοδύτες και εκπαιδευτές και συνέχισαν στον τομέα της σπηλαιοκατάδυσης.

Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι εν αντιθέσει με το περιβάλλον του βαράθρου του Αγ. Νικολάου, στα σπήλαια που θα καταδυθούμε έχει ήδη καταδυθεί ο Κος Γιαννόπουλος Βασίλειος (Υπεύθυνος Εφορίας Ανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας) μαζί με την ομάδα που αναφέραμε παραπάνω. Έχει τοποθετήσει μίτο βάσει στον οποίο καταδύθηκε και διείσδυσε η ομάδα μας. Η απόλαυση του μαγευτικού περιβάλλοντος ήταν το αποκορύφωμα της αποστολής. Κάποιες τέτοιες εμπειρίες μας ξεπληρώνουν στο έπακρο για τον κόπο μας, τα έξοδα, το χρόνο που δίνουμε όλοι μας, άλλοι σαν επαγγελματίες και άλλοι σαν ερασιτέχνες στην αγαπημένη μας κατάδυση. Φυσικά και εμείς αναπτύξαμε μίτους σε διαδρομές για να γνωρίσουμε κάθε σημείο του σπηλαίου.


Τα σπήλαια χαρακτηρίζονται:


1. Για την διαύγεια των Υδάτων τους. Τα υποβρύχια σπήλαια είναι πλημμυρισμένα και διατρέχονται από γλυκό πεντακάθαρο, κρυστάλλινο νερό τα οποία σε πολλά σημεία γίνεται υφάλμυρο λόγω της πρόσμιξής του με θαλασσινό.  Άρα εδώ έχουμε το φαινόμενο του Αλοκλινούς. Η διαδρομή μέσα σε αυτά είναι πραγματική απόλαυση καθώς δεν υπάρχει ίζημα, θολούρα, τίποτα που να μπορεί να εμποδίσει τα ματιά μας να βιώσουν αυτό το πρωτόγνωρο θέαμα. Μια διαύγεια όμως τόσο ευαίσθητη εαν κάποιος δεν έχει καλή πλευστότητα κινούμενος κοντά στον πυθμένα.

2. Για την χαμηλή θερμοκρασία των Υδάτων τους, περί τους 14 – 15ο Κελσίου.. Η χαμηλή θερμοκρασία αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικές αρνητικά των υποβρυχίων σπηλαίων για εμάς τους σπηλαιοδύτες. Η έκθεση σε χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία, μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Απαιτείται καλή θερμική προστασία με στεγανή στολή ή υγρού πολλών χιλιοστών και μονοσορτς από πάνω. Φυσικά και συγκριτικά με άλλα σπήλαια - πηγές τόσο στον Ελλαδικό όσο και λοιπό Ευρωπαϊκό χώρο όπου οι θερμοκρασίες είναι 6 βαθμούς κελσίου εδώ τα πράγματα είναι υπέροχα.

3. Για τον κίνδυνο κατακρημνίσεων οροφής. Μικρός αλλά, στα σπήλαια πάντα υπάρχει η πιθανότητα μίας κατακρήμνισης οροφής (π.χ. από έναν σεισμό)...ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου που θεωρούνται και είναι σεισμογενή.

4. Για το πλούσιο Σταλαγμιτικό και Σταλακτιτικό υλικό. Το θησαυρό των σπηλαίων αποτελούν οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες που μετά από μια εξέλιξη εκατομμυρίων χρόνων έχουν σταματήσει να μεγαλώνουν στα πλημμυρισμένα σπήλαια και αποτελούν το ωραιότερο θέαμα.

Το περιβάλλον στο οποίο διέμενε, η ομάδα μας ήταν το μαγευτικό τοπίο της πανέμορφης Σάμης Κεφαλλονιάς. Ένα γραφικότατο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο περιτριγυρισμένο από το γαλάζιο του ουρανού, από κρυστάλλινα νερά, και βουνά γεμάτα δάση και παράδοση. Τα σπίτια ευρίσκονται μέσα στο πράσινο και τις μπουκαμβίλιες. Ψαροταβέρνες πολλές όπου και α βρεθείς από το λιμάνι μέχρι τον Καραβόμυλο. Και άμα ανέβεις στα Πουλατα η ταβέρνα του φίλου Παναγή Ρόμπολη είναι η καλύτερη μακράν.


Άδεια - Νομιμότητα


Το θέμα της άδειας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα δεδομένου ότι υπάρχει πάρα πολύ αυστηρή επιλογή εκ μέρους της αρμοδίας αρχής αυτής της Εφορίας Σπηλαιολογίας - Ανθρωπολογίας. Η αξιολόγηση παροχής αδειών γίνεται τουλάχιστον με δύο κριτήρια όπως:


1. To να είναι οι αιτούντες πιστοποιημένοι και έμπειροι για το συγκεκριμένο περιβάλλον και των διαδικασιών ασφαλούς κατάδυσης.

2. Την προστασία του περιβάλλοντος


Όλες οι απαραίτητες άδειες ελήφθησαν από:


1. Εφορία Σπηλαιολογίας / Ανθρωπολογίας Κον Γιαννόπουλο Βασίλη. Ο Κος Γιαννόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και μας έδωσε την άδεια κάνοντάς μας παράλληλα μία σειρά από πολύ σημαντικές επισημάνσεις και προτάσεις οι οποίες ήταν χρησιμότατες.

2. Δήμος Σάμης Κος Αρτελάνος Γεράσιμος (Δήμαρχος), Κος Φραντζής (Διευθυντής Δήμου) & Κος Σπάθης (Αντιδήμαρχος).

3. Υπεύθυνο διαχείρισης Λίμνης Μελισσάνης Κο Φώτης Φιλιππάτος

Τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνεργασία & υποστήριξή τους.


ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ


Αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν συμπλήρωσαν και κατέθεσαν τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αίτηση συμμετοχής

2. Δήλωση απαλλαγής ευθύνης

3. Πιστοποιητικό Υγείας από Κέντρο Υπερβαρικής

4. Φωτοτυπία Κάρτας ή διπλώματος Αυτοδύτου


Ομάδα Α διείσδυσης Full Cave Diving


Τα μέλη αυτά τα οποία πραγματοποίησαν ολική εξερεύνηση-διείσδυση:

Πέτρου Γεώργιος (Εκπαιδευτής) Αρχηγός Αποστολής

Βανδώρος Γεώργιος (εκπαιδευτής)

Οκταποδάς Σταύρος

Νικολαρόπουλος Αθανάσιος

Μικέλης Γιάννης (Εκπαιδευτής)

Πιτσιώτης Απόστολος

Κατσανεβάκης Στέλιος (Εκπαιδευτής)


Οι αυτοδύτες αυτοί διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο φυσικής και ψυχικής κατάστασης, με πολλές καταδύσεις στο ενεργητικό τους. Με πιστοποίηση σε εκπαίδευση η οποία και τους επιτρέπει να λάβουν μέρος σε τέτοιες ειδικής μορφής καταδύσεις, είχαν το σημαντικότατο έργο αυτό της διείσδυσης στο μέγιστο δυνατό μήκος που θα τους επέτρεπαν οι συνθήκες (σπήλαιο, αέρια, χρόνοι, εξοπλισμός).


Ομάδα Β Μερικής Διείσδυσης Cavern diving


Τα μέλη αυτής της ομάδας πραγματοποίησαν καταδύσεις στη Μελισσάνη & Ζερβάτη καθώς και προκαθορισμένες συγκεκριμένου μήκους (περίπου τα 60 μέτρα) διεισδύσεις, υπό την καθοδήγηση & εποπτεία Αυτοδυτών και εκπαιδευτών της Α ομάδας. Αυτοί ήταν οι:

Αναστασιάδης Νίκος (Πολύπειρος Εκπαιδευτής και εκπαιδευτής μου) Υπεύθυνος Ιατρικής Υποστήριξης αποστολής

Γιόγιακας Προκόπης (Εκπαιδευτής)

Μαρράς Μάνθος (Εκπαιδευτής)

Δελλής Δημήτρης (Εκπαιδευτής)

Σπέγγος Αρης (Εκπαιδευτής)

Σταμάτης Θεόδωρος (Εκπαιδευτής)

Ρουσόπουλος Γεώργιος

Λεμπέσης Ευάγγελος

Τσιόρβας Κωνσταντίνος (πέραν από καλός δύτης ήταν και η ψυχή των κατασκευών μας)

Αυτοί είχαν την ευκαιρία να καταδυθούνε στα ανοιχτά μέρη των λιμνών και να διεισδύσουν από την είσοδο των σπηλαίων μέσα στο σπήλαιο (περίπου 60 μέτρα σε μήκος). Καθ΄ όλη την διάρκεια της κατάδυσης είχαν άμεση οπτική επαφή με φυσικό φως.... με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε αυτό.


Ομάδα Γ Cavern Diving


Τα μέλη αυτής της ομάδας καταδύθηκαν στα σπήλαια Μελισσάνη & Ζερβάτη υπό την καθοδήγηση και εποπτεία Αυτοδυτών και Εκπαιδευτών της Α ομάδας. Οι διεισδύσεις των ήταν μικρού μήκους και καθ΄ όλη την διάρκεια της κατάδυσης σε σημεία με οροφή είχαν άμεση οπτική επαφή με φυσικό φως. Αυτοί ήταν οι:


Βασιλόπουλος Χαρίλαος

Χατζηδημητρίου Δημήτρης

Βιζεντζάτος Μάκης

Ραμπακάκης Ευάγγελος

Κατερινίτσας Δημήτριος

Γραμπά Αλεξία

Καλεμικέρης Κίμωνας

Βρυνιώτης Δημήτρης

Πανούσης Παναγιώτης

Φατούρου Κλεονίκη

Ρουμελιωτάκης Νικόλαος

Μιγκίρου Χριστίνα

Μπαρμπάτης Σταύρος (εκπαιδευτής)


Ομάδα Δ Μη καταδυόμενοι


Η ομάδα αυτή προσέφερε σημαντικότατη υποστήριξη επιφανείας σε πάρα πολλούς τομείς, όπως Γραφείο ενημέρωσης κοινού, δημόσιες σχέσεις. Αυτές ήταν οι:

Γιαννάτου Μαρκέλλα

Ξημεράκη Ειρήνη

Έφη Σταθάκη

Όλοι όσοι πήραν μέρος στην αποστολή έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της αποστολής. Τα όρια και τις δραστηριότητες των καταδυόμενων προσδιόριζε ο αρχηγός της αποστολής Γιώργος Πέτρου και επόπτευαν οι υπεύθυνοι Εκπαιδευτές και Τεχνικοί Αυτοδύτες της ομάδας Α.


Ιατρική Υποστήριξη


Η ομάδα μας είχε οργανώσει την ιατροφαρμακευτική υποστήριξή της. Υπεύθυνος αυτής ήταν ο Κος Αναστασιάδης Νίκος (Εκπαιδευτής 3*** ΕΟΥΔΑΑΤΚ & Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτών)- Βιολόγος Ιατρός Υπερβαρικής Ιατρικής. Ο πλέον έμπειρος συνεργάτης και φίλος προσέφερε σε εμάς φυσική και ψυχολογική ασφάλεια. Το φαρμακείο ήταν πλήρες εξοπλισμένο και φυσικά υπήρχαν φορείο, φιάλες Οξυγόνου κλπ. Ο Νίκος ήταν ανά πάσα στιγμή έτοιμος να δράσει αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Ο Νίκος δεν είναι πια κοντά μας αλλά άφησε ανεξίτηλο σε εμάς το εκπαιδευτικό του έργο, την καλοσύνη του και το χιούμορ του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.


Video - Φωτογραφία


Οι καταδύσεις - διεισδύσεις εντός των σπηλαίων βιντεοσκοπήθηκαν από τους Γιώργο Πέτρου (Υπεύθυνος Video) & Κώστα Σερπάνο. Το έργο αυτών ήταν σαφέστατα πολύ δύσκολο δεδομένου του ότι εκτός της βιντεοσκόπησης έκαναν ταυτόχρονα διαχείριση αερίων καθώς και πολλές άλλες κινήσεις υποβρυχίως με πολύ και εξειδικευμένο εξοπλισμό πάνω τους. Τα επίγεια βίντεο έκαναν οι: Αρης Σπέγγος, Χαρίλαος Βασιλόπουλος. Φωτογράφηση έκαναν οι Βανδώρος Γεώργιος (Υπεύθυνος Φωτογραφίας), Βιζεντζάτος Μάκης, Σπέγγος Αρης, Βασιλόπουλος Χαρίλαος.


Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ


Είναι σημαντικό να τονισθεί και ξεκαθαρισθεί πώς επρόκειτο για αποστολή μιας οργανωμένης ομάδας με συγκεκριμένους στόχους και όχι εκδρομή. Όλοι μας επωμισθήκαμε ευθύνες & εργασίες στα πλαίσια της ομάδας. Η συνύπαρξη τόσων ανθρώπων από μόνη της ήταν μια πρόκληση.


Προετοιμασία


Η προετοιμασία αποτελεί πάντα την βάση μίας επιτυχημένης αποστολής. Σιγά, σιγά, αρχικά σε προσωπικό επίπεδο και εν συνεχεία με συγκεντρώσεις της ομάδας μας, που μέρα με την ημέρα μεγάλωνε, αρχίσαμε να προσδιορίζουμε το τι θα αναλάμβανε ο καθένας μας. Η συμμετοχή & επιλογή των μελών της αποστολής ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή 2001.


Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2001 στις εγκαταστάσεις των Hellas Underwater Explorers έγιναν:


  1. Συνάντηση των μελών της αποστολής και ανάλυση του προγράμματος των δραστηριοτήτων μας. Κάθε μέλος έλαβε το καθημερινό πρόγραμμα της αποστολής. Το πρόγραμμα στην συνάντηση αυτή παρουσιάστηκε, συζητήθηκε. Οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν μεταξύ τους δεδομένου ότι είχαμε νέα μέλη που μας έκαναν την τιμή να είναι κοντά μας.
  2. Η ανάθεση υπευθυνοτήτων και εργασιών έγινε σύμφωνα με το επίπεδο εκπαίδευσης και της επαγγελματικής ιδιότητος του κάθε ενός. Ο καθένας μας προσδιόριζε το είδος της προσφοράς που επιθυμούσε να έχει στην αποστολή.
  3. Σεμινάριο Α΄ Βοηθειών. Εκπαιδευτές αυτοδυτών έκαναν σεμινάριο σε Α΄ Βοήθειες όπως Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, Μεταφορά με και άνευ πιθανού τραυματισμού Σπονδυλικής στήλης, άλλου τραυματισμού ή αδιαθεσίας, θέση ανάνηψης και πολλά άλλα.
  4. Τεχνικές αναρρίχησης / καταρρίχησης. Στην συνάντησή μας διαπιστώσαμε σε τι κατάσταση (φυσικής κατάστασης & δεξιοτεχνίας) ευρίσκεται ο καθένας μας σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε κάποια αναρρίχηση / καταρρίχηση. Επιδείχθηκαν κάποιες απλές τεχνικές αλλά πολύ χρήσιμες.
  5. Οργάνωση εξοπλισμού αποστολής. Ενημερώθηκαν όλοι για το τι εξοπλισμό (γενικό & ειδικό) καταδυτικό και μη έπρεπε να έχουν μαζί τους στην αποστολή.


To ταξίδι....


Η αποστολή ξεκίνησε μέσα σε άριστο κλίμα και έτσι ολοκληρώθηκε. Οι 33 άνθρωποι θα συζούσαν, θα συνεργαζόντουσαν σε μια από τις σημαντικότερες αποστολές μας επί 8 ημέρες. Η ομάδα μας συναντήθηκε στο λιμάνι της Πάτρας φορώντας τα μπλουζάκια & τα καπελάκια της αποστολής δίνοντας την σωστή εικόνα που πρέπει να έχει μια ομάδα. Το ταξίδι μας με το πλοίο Κεφαλλονιά, ήταν πολύ καλό και η παρέα μας είχε σχηματίσει ένα μεγάλο πηγαδάκι.

Ξεναγηθήκαμε στη γέφυρα του πλοίου όπου μας υποδέχθηκε ο καπετάνιος Κος Παξινός Γεράσιμος Η είδηση της εξερευνητική μας αποστολής είχε γίνει γνωστή και οι ερωτήσεις του πληρώματος του πλοίου ακατάπαυστες. Στο ταξίδι καλός οιωνός ήταν η συνοδεία μιας μικρής ομάδας δελφινιών που συναγωνιζόντουσαν σε ταχύτητα το πλοίο μας. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο κέφι και ανυπομονησία.


Η όμορφη Κεφαλλονιά έχει μπει ήδη στο κάδρο του ορίζοντα και η ομάδα μας μπήκε σε γενικό συναγερμό, η θέα της Σάμης μοναδική, με αυτήν να βρίσκεται στους πρόποδες καταπράσινων βουνών και λόφων με την θάλασσα να παιχνιδίζει μπροστά της.

Η ομάδα μας αφού τακτοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Κάστρο” ξεκινάει να πάει να γνωρίσει τα τρία σημεία εξερεύνησης. 


Η Μελισσάνη. Ο Κος Φώτης Φιλιππάτος ο οποίος είναι ο υπεύθυνος της λίμνης μας καλωσορίζει και ξεκινάει την ξενάγησή του σε μας. Ο Φώτης υποστήριξε από την αρχή μέχρι το τέλος με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την όλη αποστολή. Ξεχώρισε για το χαμόγελό του για για την διάθεσή του να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας. Κατεβαίνουμε την σήραγγα η οποία ανοίχθηκε για να φθάνει κάποιος από την επιφάνεια κάτω στην λίμνη. Παρατηρούμε τα αρχαιολογικά ευρήματα και φθάνουμε στη λίμνη. Ο θάλαμος του βαράθρου έχει μήκος 160 μέτρων, από τα οποία περισσότερα από το ένα τρίτο καλύπτονται από την λίμνη (60Χ40 μ2). Η επιφάνειά της βρίσκεται σε βάθος 22 μέτρων, ενώ το βάθος του νερού της φτάνει μέγιστο τα 40 μέτρα. Ένα τυχαίο αρχαιολογικό εύρημα στο ύψωμα του δεξιού μέρους της λίμνης έγινε αφορμή για ανασκαφή. Η έρευνα έφερε στο φως ένα πήλινο ειδώλιο του θεού Πάνα, ένα σφαιρικό δίσκο με παράσταση του Πάνα περιτριγυρισμένου από Νύμφες που χορεύουν, καθώς και μια εντυπωσιακή μορφή νέας γυναίκας, ίσως της νύμφης Μελισσάνθης, που με παραφθορά του ονόματός της έμεινε γνωστή η λίμνη αυτού του μοναδικού βαράθρου με το όνομα Μελισσάνη. Το θέαμα? Μαγεία, η ιστορία χιλιετηρίδων πλεγμένη με το έντονο τουρκουάζ των πάντα ήρεμων νερών της, η υγρασία, το ομιχλώδες σπήλαιο, το άγνωστο , η φύση, τα αναρριχητικά φυτά, το φως να πέφτει σαν αρχαϊκή κολόνα, το μικρό νησάκι, συνθέτουν ένα έντονα μυστηριακό τοπίο. Πιθανόν από έναν σεισμό κατέρρευσε η οροφή του σπηλαίου και αποκαλύφθηκε η Μελισσάνη. Το σπήλαιο αυτό όπως συμπεραίνεται από τα ευρήματα των αρχαιολόγων υπήρξε χώρος λατρείας. Και ακριβώς στην αριστερή της πλευρά της ξεκινάει το υποβρύχιο σπήλαιο το οποίο η ομάδα μας θα εξερευνήσει και το οποίο έχει έχει μεγάλη διαδρομή διείσδυσης. Φυσικά το νερό της λίμνης όπως κάποιος μπορεί να καταλάβει είναι υφάλμυρο.


Το δεύτερο εξερευνητικό μας σημείο είναι τα δύο λιμνοσπήλαια του βαράθρου Ζερβάτη. Ακριβώς μέσα στο χωριό του Καραβόμυλου, κυριολεκτικά ανάμεσα στα σπίτια είναι περιφραγμένο ένα μικρό δασάκι στο οποίο ευρίσκονται μετά από μια μικρή κατάβαση 2 πανέμορφα λιμνοσπήλαια τα οποία θα είναι και τα ευκολότερα εξερευνητικά μας σημεία. Το βάραθρο έχει διαστάσεις 75χ30 μέτρα και με μεγαλύτερο βάθος τα 18 μέτρα.

Το τρίτο εξερευνητικό μας εγχείρημα το οποίο είναι και το δυσκολότερο, είναι το υποβρύχιο σπήλαιο Χιριδόνι με πολύ μεγάλη διαδρομή διείσδυσης. Το Χιριδόνι, ευρίσκεται στο βουνό πάνω στα Πουλάτα, είναι βάραθρο που έχει μήκος 100 μέτρων, βάθος 40 μέτρα, και ένα κατηφορικό έδαφος που καταλήγει σε βύθισμα σε μια γαλαρία με νερό. Το εξωτερικό περιβάλλον είναι πραγματική πρόκληση, καθώς για να φθάσει ο εξοπλισμός στο σημείο κατάδυσης θα πρέπει να περάσει μέσα από ένα πυκνό σε βλάστηση δάσος του βουνού στο οποίο ευρίσκεται το βάραθρο. Πρέπει να κατέβει από απότομα σημεία, βράχια πολλά και γκρεμνός, και αυτό τελικά θα γινόταν μόνον με την βοήθεια σχοινιών. Εδώ κατά την γνώμη μου ζήσαμε όλοι μας τις κορυφαίες στιγμές της αποστολής μας.

************

Μελισσάνη


 Η πρώτη ημέρα είναι πάντα το ήμισυ του παντός. Η ομάδα στήνει τον πολύ και βαρύ εξοπλισμό της. Οι αεροσυμπιεστές της Παραμίνα που πάντα υπήρξε χορηγός μας, έτοιμοι να παράξουν ένα πολύ βαρύ έργο για τις επόμενες 8 ημέρες υποστηρίζοντάς μας γεμίζοντας τις φιάλες μας. Οι αρχηγοί-εκπαιδευτές της ομάδας θα πρέπει να συντονίσουν 30 αυτοδύτες έτσι ώστε:


α) να μην διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία του περιβάλλοντος

β) να μην ενοχλήσουμε τους τουρίστες που εκατοντάδες καθημερινά επισκέπτονται την Μελισσάνη

γ) να ολοκληρώνονται οι καταδύσεις το αργότερο έως τις 5 το απόγευμα.

δ) και το κυριότερο φυσικά, σε καμία περίπτωση να απειληθεί η ασφάλεια κανενός μας.


Οι πρώτες καταδύσεις ξεκίνησαν στα παγωμένα και καθάρια νερά της λίμνης και επιβεβαίωσαν περίτρανα τις προσδοκίες μας. Ο διάκοσμος του βυθού της λίμνης επιβλητικός με σταλακτίτες να κρέμονται σε μια μοναδική συμφωνία με το υπόλοιπο περιβάλλον. Τα χαρούμενα και γεμάτα ικανοποίηση βλέμματα αυτών που αναδυόντουσαν υπήρξε για μένα μέγιστη ικανοποίηση. Η ώρα της εξερεύνησης έφθασε και οι εκπαιδευτές & αυτοδύτες τεχνικής κατάδυσης ετοιμάσαμε αργά-αργά και προσεκτικά όλο τον εξοπλισμό μας.


Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ


Η ομάδα μας καταδύεται αφού έχει στήσει ένα ιδανικό σύστημα μπαρών αποσυμπίεσης στο αριστερό μέρος της λίμνης μπροστά ακριβώς από την έξοδο του σπηλαίου. Ναι καλά διαβάσατε, μια μπάρα αποσυμπίεσης. Η διείσδυσή μας ξεκινάει και αφήνουμε πίσω μας την έξοδο που σιγά-σιγά ξεθωριάζει και νιώθουμε το σκοτάδι να μας τυλίγει. Εκεί που χάνεται το φως της εξόδου αφήνουμε έναν επαναλαμπτήρα (strobe light) και ακολουθούμε τον μίτο. Μαζί μας επιπλέον του εξοπλισμού μας έχουμε και τέσσερεις εφεδρικές φιάλες με ρυθμιστή πίεσης τις οποίες τις αφήνουμε ανά συγκεκριμένες αποστάσεις, περίπου κάθε 50 μέτρα, δίπλα στο μίτο με άμεση πρόσβαση σε αυτές. Σε οποιαδήποτε ανάγκη για αέριο ο κάθε αυτοδύτης θα έχει την δυνατότητα να υποστηριχθεί από αυτές. Και εννοείται ότι κανείς δεν θα τις αγγίξει εάν δεν υπάρξει σοβαρός λόγος.


Τώρα που τα χρόνια έχουν περάσει τόσο οι εξοπλισμοί όσο και οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαμε τότε μπορεί να φαίνονται πολύ παρωχημένες και ελλιπείς αλλά για εκείνη την εποχή ήταν ότι πιο προηγμένο υπήρχε και πρωτοπόρο στη χώρα μας. Σκεφτείτε πως θα βλέπουν μετα από 24 χρόνια τον εξοπλισμό που σήμερα χρησιμοποιούμε και τις τεχνικές που εφαρμόζουμε...


 Με το που προχωράμε τα φώτα μας φωτίζουν ένα μοναδικό θέαμα. Κουρτίνες ολόκληρες από σταλακτίτες. Μερικοί από αυτούς καταλήγουν και γίνονται ένα με κάποιον σταλαγμίτη και σχηματίζουν μια τεράστια κολόνα. Η διείσδυση μας συνεχίζεται και ευρισκόμαστε βαθιά μέσα στο υποβρύχιο σπήλαιο, μέσα στο σκοτάδι. Στο νερό τα παιχνιδίσματα της θολούρας λόγω διαφοράς πυκνότητας είναι συχνά. Καθώς κάνω video θαυμάζω τις ήρεμες και έμπειρες κινήσεις των Σπηλαιοδυτών. Ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλάβουμε και ακριβώς την στιγμή που φθάνουμε στο μέγιστο χρόνο βυθού που είχαμε ορίσει ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι φθάσαμε και στο τέλος του μίτου.

Μετά από εδώ υπάρχει κατακρήμνιση και η συνέχεια γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη. Αρχίζοντας την επιστροφή παίρνοντας την δεξιά πλευρά του σπηλαίου συναντάμε το ωραιότερο κομμάτι αυτού. Μια τεράστια κολόνα από σταλαγμίτες-σταλακτίτες που ξεκινάει από την οροφή σχηματίζει μια σπηλιά στα πλάγια του σπηλαίου. Η ομάδα μας μπαίνει στο στενό αυτό πέρασμα και ανταμειβόμαστε διότι ανακαλύπτουμε νέους στενούς χώρους οι οποίοι κοιτώντας μέσα είναι γεμάτοι σταλακτιτικό κυρίως υλικό. Στο βάθος νέοι χώροι που οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε. Συνεχίζουμε την επιστροφή μας και μένουμε δίπλα στο μίτο. Στα σημεία που θέλουμε να φύγουμε από αυτόν το κάνουμε αναπτύσσοντας έναν μικρότερο μίτο. Καθ΄ όλη την διάρκεια της κατάδυσης ο κάθε τεχνικός αυτοδύτης κάνει διαχείριση αερίων. Άλλος κάνει video, άλλος φωτογραφία, άλλος κάνει επιστημονικές έρευνες, άλλος οδηγεί την ομάδα. Οι φιάλες ασφαλείας είναι στην θέση τους απείραχτες και η ομάδα μας καθώς περνάει την τελευταία διακρίνεται το φως της εξόδου. Το γαλάζιο χρώμα που δημιουργεί η πτώση του φωτός στο νερό του ανοίγματος γίνεται όλο και πιο έντονο και η ομάδα μας βγαίνοντας από το σπήλαιο πηγαίνει στην μπάρα αποσυμπίεσης που όπου εδώ υπάρχουν φιάλες με υπεροξυγονομένα μίγματα αέρα (Enriched Air Nitrox) για την καλύτερη δυνατή απαζώτοση.

Όλα τα άτομα της αποστολής μας τα οποία δεν θα έκαναν διείσδυση καταδύονται σε βάθη και χρόνους ανάλογα με αυτούς του επιπέδου εκπαίδευσής τους. Υπάρχει απόλυτη αυστηρότητα στην τήρηση των ορίων που έχουμε εξ΄ αρχής θεσπίσει. Μέγιστος χρόνος παραμονής, ελάχιστη πίεση αερίου στις φιάλες μας. Βγαίνουμε έξω όλοι μας ενθουσιασμένοι και οι συζητήσεις δίνανε και παίρνανε μέχρι αργά το βράδυ. Όλες οι επόμενες ημέρες στην Μελισσάνη περάσανε ανακαλύπτοντας διαρκώς μοναδικής ομορφιάς δημιουργήματα της φύσης. Η ομάδα λειτούργησε άριστα. Κυρίαρχα στοιχεία η πειθαρχία, η αποτελεσματικότητα, και το πολύ καλό κέφι.


Η Ζερβάτη ήταν ο επόμενος εξερευνητικός στόχος μας. Το σύνολο των μελών της αποστολής καταδύθηκε εκεί απολαμβάνοντας το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του βαράθρου το οποίο ήταν γεμάτο βλάστηση και τα νερά των δύο μικρών λιμνών του είχαν ένα έντονο τουρκουάζ χρώμα όταν έπεφτε πάνω τους το φως. Εδώ τα υποβρύχια σπήλαια ήταν μικρά από πλευράς χώρου, ασφαλέστατα και με αρκετό σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό υλικό. Αναμφίβολα οι πιο άνετες καταδυτικές στιγμές μας.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Και αυτή η αποστολή τελείωσε.... Η οργάνωσή της, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας μας από την αποστολή του Αγίου Νικολάου, υπήρξε πιο εύκολη. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην αποστολή έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε, είτε στις σχέσεις μεταξύ των μελών της αποστολής, είτε σε σχέση με την δραστηριότητά μας στο χώρο που κινηθήκαμε. Δεν ενοχλήσαμε κανέναν, και όλοι χαρήκανε μαζί μας την παρουσία μας. Καταδυτικά δεν είχαμε το οποιοδήποτε πρόβλημα ή επικίνδυνο συμβάν. Η εμπειρία που αποκτήσαμε όλοι μας σε αυτό το πανέμορφο περιβάλλον των σπηλαίων της Μελισσάνης, Χιριδόνι, Ζερβάτη είναι ανεκτίμητη.


Για το Χιριδόνι υπάρχει ξεχωριστό άρθρο στην ιστοσελίδα μας διότι το σπήλαιο αυτό ήταν ένα πολύ ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα. Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια που έχω καταδυθεί.


Η ομορφιά που αντίκρισαν τα μάτια μας θα μείνει βαθιά χαραγμένη μέσα μας. Κάθε φορά που ξεκινάει μία αποστολή μέχρι να τελειώσει διακατέχομαι από την:

  1. αγωνία της ευθύνης ως προς την ασφάλεια έναντι στα μέλη που συμμετέχουν
  2. το περιβάλλον που καταδυόμαστε ώστε να προστατευθεί
  3. σε αυτούς που μας έχουν στηρίξει στη οργάνωση και πραγματοποίηση της αποστολής τους χορηγούς
  4. στους ανθρώπους που μας αγαπάνε και μας περιμένουν
  5. τέλος στο ευρύ κοινό της κατάδυσης.


ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


Γιαννάτου Μαρκέλλα

Αποστολή με όλη τη σημασία της έννοιας. Εξερεύνηση σπηλαίων, εξερεύνηση τοπίων, εξερεύνηση αντοχών, εξερεύνηση προσωπικών και ομαδικών ικανοτήτων. Και αποτέλεσμα? Μία ομάδα που στάθηκε αξιοπρεπώς στο ύψος όλων των περιστάσεων και έφερε σε πέρας έργο που πολλοί ζηλεύουν και λίγοι δημιουργούν. Τα ανώτερα της ανήκουν και θα τα πετύχει αν συνεχίσει να ακολουθεί τον εμπνευστή της Γ. Πέτρου και πρακτικά λειτουργεί πάντα με το ρητό ένας για όλους και όλοι για έναν.

Μικέλης Ιωάννης (Ο Γιάννης υπήρξε το ζευγάρι μου στις εξερευνητικές διεισδύσεις μας- εξαιρετικός σε όλα)

 Ένα μεγάλο μπράβο στον εμπνευστή αυτού του εγχειρήματος, Γιώργο Πέτρου. Ήταν μια πραγματικά δύσκολη αποστολή τόσο στο πάντρεμα των ανθρώπων με διαφορετική νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία, όσο και στην κάθε αυτού οργάνωση της αποστολής. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που πραγματικά δούλεψαν σαν επαγγελματίες με σημείο αναφοράς μόνο το μεράκι και το φιλότιμο. Ένα έχω να πω, Γιώργο πάντα τέτοια.

Νικολαρόπουλος Αθανάσιος (Ο Θανάσης δεν είναι πια κοντά μας. Πολύ καλός μου φίλος. Καθαρή ψυχή, υπέροχος άνθρωπος, η ψυχή της παρέας, πάντα με το χαμόγελο. Του αφιερώσαμε τόσο την αποστολή όσο και το βίντεο που κυκλοφόρησε. Πάντα στην καρδιά μας.)

Η αποστολή που πραγματοποιήθηκε κατά την γνώμη μου ήταν μια από τις πιο ολοκληρωμένες και πετυχημένες που έχουν γίνει ποτέ σε διεθνές επίπεδο δεδομένου της επικινδυνότητάς της. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία των Hellas Underwater Explorers και συγκεκριμένα του υπευθύνου Κ. Πέτρου. Για όλους πιστεύω ότι ήταν ένα όνειρο το οποίο έγινε πραγματικότητα.

Βασιλόπουλος Χαρίλαος

Τα λόγια όσα και να γραφτούν δεν μπορεί κανείς να τα περιγράψει. Από την πρώτη συνάντηση κατάλαβα ότι έχω να κάνω με μια σοβαρή και μεθοδευμένη αποστολή και όχι εκδρομή. Όλο και με είχαν σε αγωνία. Όπου η ημέρα έφθασε. Το ταξίδι καλό και να, φθάνουμε στο ωραίο τόπο της Κεφαλλονιάς. Από εκείνη την στιγμή που ο Κος Πέτρου μας πήγε στα σπήλαια Μελισσάνης, Χιριδόνι, και Ζερβάτη. Ένα δέος, ένα ρίγος με έπιασε για αυτό το φανταστικό τοπίο. Η αδρεναλίνη στα ύψη και η αγωνία για το άγνωστο περιβάλλον με ερεθίζει. Εύχομαι πάντα τέτοια και πάντοτε οι αποστολές να γίνονται με επιτυχία.

Ραμπακάκης Ευάγγελος

Η αποστολή αυτή ήταν πραγματικά πολύ διδακτική για μένα. Όλοι τα πήγανε εκπληκτικά και δουλέψανε με ευχαρίστηση. Προσωπικά θα μου μείνει αξέχαστη. Εύχομαι η επόμενη να είναι καλύτερη. Τέλος θα ευχαριστήσω τους Hellas Underwater Explorers για όσα μου προσέφεραν.

Κατερινίτσας Δημήτρης

Πραγματικά ήταν αποστολή και όχι εκδρομή. Όλοι δούλεψαν άψογα. Είναι από τις αποστολές που θα αλλάξουν πολλά πράγματα στον τομέα των τεχνικών καταδύσεων στην Ελλάδα. Ευχαριστώ τους Hellas Underwater Explorers για όλα όσα μου προσέφεραν και ελπίζω να συμμετάσχω και στην επόμενη αποστολή.

Λεμπέσης Ευάγγελος

Οι εμπειρίες από καταδύσεις σε λιμνοσπήλαια πιστεύω ότι είναι ανεπανάληπτες. Εύχομαι να μπορέσουν να βρεθούν και άλλα άτομα στη θέση μας να ζήσουν τέτοιες στιγμές.

Δελλής Δημήτρης

Ένα πρώτο βήμα ουσιαστικό για το ξεκίνημα κάποιων δραστηριοτήτων σχέση με την κατάδυση πέραν των συνηθισμένων ορίων. Πολύ καλή οργάνωση, πειθαρχία, συντονισμός, καλή συνεργασία για την συγκεκριμένη αποστολή.

Σταμάτης Θεόδωρος

Η μαγεία της πρόκλησης και η κατάκτηση του αγνώστου που έγινε πραγματικότητα από μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάστηκαν όσο καλύτερα γινόταν και ξεπέρασαν τα προβλήματα όσο πιο γρήγορα γινόντουσαν και έκαναν ένα όνειρο να πραγματοποιηθεί μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα.

Βανδώρος Γιώργος (υπερήφανος που τον είχα μαθητή μου, το δεξί μου χέρι και χαίρομαι για όσα έχει επιτύχει σήμερα στη κατάδυση)

Περίμενα πολύ καιρό αυτό το βήμα και είχα μια αγωνία για την συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων σε μια αποστολή με κοινό σκοπό. Έμεινα πραγματικά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της αποστολής και πραγματικά τώρα νιώθω έτοιμος για το επόμενο μεγάλο βήμα και σε κάποιο άλλο περιβάλλον οροφής. Νιώθω πρωτοπόρος, συγχαρητήρια σε όλους μας.

Βρυνιώτης Δημήτρης

Είναι ανεκτίμητη η άποψη που απέκτησα σε αυτή την αποστολή. Επίσης η δημιουργία καινούργιων φίλων με κοινό αντικείμενο. Πάντα τέτοια να έχουμε.

Πανούσης Παναγιώτης

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!....σε όλους μαζί και σε κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά.

Οκταποδάς Σταύρος (ο Σταύρος μαζί με τον Βανδώρο και τον Νικολαρόπουλο ήταν η ψυχή των Hellas Underwater Explorers).

 Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους μας. Ήμασταν άψογοι. Και ένα μεγαλύτερο στον Κο Πέτρου για το όραμα. Ελπίζω όλοι να κατάλαβαν τι κάναμε σε αυτή την αποστολή γιατί μάλλον δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Αντε και σ΄ ανώτερα.

Μιγκίρου Χριστίνα Είμαι πολύ χαρούμενη που πήρα μέρος στην αποστολή όχι μόνον γιατί έκανα κάτι που μου αρέσει πολύ αλλά συγχρόνως κάτι πολύ δημιουργικό. Ένα μεγάλο μπράβο στον Κο Πέτρου και σε όλα τα παιδιά , όλοι ήταν υπέροχοι. Η αποστολή ήταν ένα σχολείο για μένα. Πέρασα πολύ καλά.

Καλιμικέρης Κίμωνας

Επιτυχία είναι το αποτέλεσμα της ομαδικής προσπάθειας που κάναμε γιατί πέρα από όλα τα άλλα λάβαμε ανυπολόγιστη γνώση με μηδενικό κόστος-απώλειες. Μετά από αυτό το 8ήμερο μπορούμε να συνεχίσουμε γιατί παντού και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ένα ευχαριστώ σε όλους για τις ημέρες που περάσαμε μαζί.

Ρουμελιωτάκης Νικόλας

Δεν θα ξεχάσω το θέαμα, την οργάνωση, το μάθημα, την ομάδα, την απόλαυση, την εμπειρία, την Κεφαλλονιά, και την κούραση. 8 λέξεις για 8 ημέρες.

Χατζηδημητρίου Δημήτρης

Η αποστολή αυτή ήταν μια ευκαιρία για να μάθεις κάποια πράγματα και να ζήσεις κάποιες εμπειρίες οι οποίες δεν σου δίνεται η δυνατότητα να τις ζήσεις κάθε ημέρα. Και τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες. Η κούραση ξεχνιέται όταν υπολογίσεις τι έχεις αποκομίσει όλες αυτές τις ημέρες. Είναι κάτι που κανείς δεν πρέπει να στερεί από τον εαυτό του.

Κατσανεβάκης Στέλιος (Ψυχή της ομάδας μας, εξαιρετικός εκπαιδευτής, άνθρωπος και επιστήμονας, υπερήφανος που τον είχα μαθητή)

Ζήσαμε μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές , 33 άτομα οργανωθήκαμε άψογα και καταφέραμε να ζήσουμε 7 ημέρες γεμάτες ομορφιά και ξεχωριστές εμπειρίες. Ήταν κάτι ξεχωριστό που πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τις μελλοντικές μας αποστολές.

Σερπάνος Κώστας.

Aριστη οργάνωση από τους Hellas Underwater Explorers, μοναδική καταδυτική εμπειρία και σίγουρα θα αποτελέσει την βάση των επομένων τεχνικών αποστολών στο χώρο της κατάδυσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Κο Γιώργο Πέτρου που μου έδωσε την δυνατότητα να συμμετάσχω στην αποστολή αυτή.


H ομάδα μας με την επιστροφή της πραγματοποίησε παρουσίαση της αποστολής, των αποτελεσμάτων της, πρόβαλε φωτογραφίες και βίντεο, έγιναν ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες όπως ο Σπηλαιοδύτης Κος Γιαννόπουλος, και βραβεύθηκαν τα μέλη της αποστολής.


O Γιώργος Πέτρου και γενικά οι Hellas Underwater Explorers νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τους:


Μαρκέλλα Γιαννάτου (Σύντροφός μου και αστείρευτη υπομονή & υποστήριξη)

Βανδώρο Γεώργιο

Οκταποδά Σταύρο

Μικέλη Ιωάννη

Κατσανεβάκης Στέλιο

Πιτσιώτη Απόστολο

Σερπάνο Κώστα

Νικολαρόπουλο Αθανάσιο

Αναστασιάδη Νίκο

Γιόγιακα Προκόπη

Μαρρά Μάνθo

Δελλή Δημήτρη

Σπέγγο Άρη

Σταμάτη Θεόδωρο

Ρουσόπουλο Γεώργιο

Λεμπέση Ευάγγελο

Τσιόρβα Κωνσταντίνο

Βασιλόπουλο Χαρίλαο

Χατζηδημητρίου Δημήτρη

Βιζεντζάτο Μάκη ( Ο Μάκης δεν είναι κοντά μας σήμερα. Εξαιρετικός άνθρωπος, πολύ ευγενής, συμμετείχε σε όλα τα καταδυτικά δρώμενα, σε καταδύσεις, συγγραφή σε περιοδικά, πήγαμε μαζί σε εκθέσεις στο εξωτερικό κλπ, θα τον θυμόμαστε με πολύ αγάπη)

Ραμπακάκη Ευάγγελο

Κατερινίτσα Δημήτριο

Γραμπά Αλεξία

Καλεμικέρη Κίμωνα

Βρυνιώτη Δημήτρη

Πανούση Παναγιώτη

Φατούρου Κλεονίκη

Ρουμελιωτάκη Νικόλαο

Μιγκίρου Χριστίνα

Μπαρμπάτη Σταύρο

οι οποίοι με τίμησαν με την συμμετοχή & την συμπεριφορά τους. Σας ευχαριστώ. Χαίρομαι που όλοι μας συμβάλαμε στην ανάπτυξη της κατάδυσης βάζοντας με αυτή την αποστολή άλλο ένα γερό, υγιές, λιθαράκι για το μέλλον αυτής.


Χορηγοί - ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


Όπως όλοι γνωρίζουμε καμία τέτοια ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν υποστηριχθεί από φορείς οι οποίοι έχουν την οικονομική επιφάνεια. Πραγματικά υπήρξαν κάποιοι φορείς καθώς και εταιρείες οι οποίες πίστεψαν σε εμάς και μας υποστήριξαν δίνοντάς μας την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε κάποια πράγματα ευκολότερα και καλύτερα.


Οι εταιρείες / φορείς οι οποίοι υποστηρίζουν τους Hellas Underwater Explorers και τους οποίους ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους ήταν:


SONY HELLAS

O Κος Ροβολής Γιώργος ανταποκρίθηκε άμεσα και πίστεψε στην εξερευνητική μας ομάδα καθώς και το έργο αυτό. Η υποστήριξη στον ευαίσθητο τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής έπαιξε σημαντικό ρόλο στον να καταγράψουμε, να φέρουμε στην επιφάνεια καταπληκτικής ευκρίνειας εικόνα. Μας χορήγησαν την Digital Camcorder DSR-PD150P με ιδανικές οικονομικές συνθήκες , η οποία και αποδείχθηκε ότι καλύτερο σε ποιότητα και δυνατότητες μπορούσαμε να έχουμε υποβρυχίως για να κάνουμε υποβρύχιο βίντεο.

FSS

Ο Κος Κεφάλας Βασίλης ήδη από την προηγούμενη αποστολή, είχε πιστέψει και υποστηρίξει την ομάδα μας με εξοπλισμό όπως αριθμό άριστης ποιότητας φιαλών που αντιπροσωπεύει στην Ελληνική αγορά. Η προσφορά του μας έχει δώσει άνεση στο θέμα της επάρκειας εξοπλισμού. 

Μεταπτυχιακό Ωκεανογραφίας Αθηνών - Η κυρία Αποστολοπούλου, Διευθύντρια του Τμήματος, έχει αγκαλιάσει τις δραστηριότητες της ομάδας μας. Το τμήμα αυτό του Πανεπιστημίου Αθηνών ευρίσκεται πάντα κοντά μας και εκτός του ενδιαφέροντός του, συμμετέχει με στελέχη του και με εξοπλισμό για τις επιστημονικές μας έρευνες.

BLUE STAR FERRIES

Ο Κος Θεοδωράτος (Διευθυντής Marketing) ανταποκρίθηκε άμεσα και προσέφερε έκπτωση 50 % επί των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων γεγονός που εξυπηρέτησε κατά πολύ ως προς το οικονομικό σκέλος τα στελέχη της ομάδας μας. To πλήρωμα και ο καπετάνιος του πλοίου ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ μας υποδέχθηκαν με πολύ αγάπη.

GREEK DIVER

<<Το περιοδικό μας>> και ο εκδότης του Κος Δήμης Βαρβέρης στάθηκε για μία ακόμη φορά κοντά μας. Μας προσέφερε δημοσιότητα και την δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας με το ευρύ καταδυτικό κοινό. Επίσης προσέφερε στα μέλη της αποστολής 100 καπέλα-jokey με το όνομα των Underwater Explorers και την ονομασία ΜΕΛΛΙΣΑΝΗ 2001

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ

Κος Αρτελάνος Γεράσιμος (Δήμαρχος), Κος Φραντζής (Διευθυντής Δήμου) & Κος Σπάθης (Αντιδήμαρχος). Η χορηγία του Δήμου πιστεύουμε πώς ήταν από τις πιο καθοριστικές στην πραγματοποίηση της αποστολής δεδομένου ότι η δωρεάν διαμονή έδωσε την δυνατότητα σε αυτό τον μεγάλο αριθμό των αυτοδυτών να συμμετάσχουν. Και κατά την διάρκεια της αποστολής μας προσέφεραν / υποστήριξαν σε ότι χρειαστήκαμε.

ΦΩΤΗΣ ΦΙΛΛΙΠΑΤΟΣ

O Κος Φώτης Φιλιππάτος είναι ο υπεύθυνος της λίμνης Μελισσάνης. Ο Φώτης με ένα αδιάκοπο χαμόγελο μας έδωσε απεριόριστη άνεση κινήσεων και διαρκή προσφορά σε ότι του ζητήσαμε. Του οφείλουμε πολλά.

ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ 

ανταποκρίθηκε άμεσα με παροχή μεγάλης ποσότητας σχοινιών η οποία και βοήθησε αφάνταστα το έργο μας.

ΠΑΡΑΜΙΝΑ

Αεροσυμπιεστές. Ο Κος Μαρινόπουλος με τους εξαιρετικούς σε ποιότητα αέρα αεροσυμπιεστές του ευρίσκεται πάντα δίπλα και στηρίζει τα μεγάλα γεγονότα της κατάδυσης. Μας υποστήριξε με δύο αεροσυμπιεστές καθ΄ όλη την αποστολής. Και ήταν τιμή μας που ήταν μαζί μας παρών στην αποστολή.

Αποστολίδης Cressi -Sub

Πάντα κοντά μας με πολύ αγάπη τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.


Τα ΜΜΕ πάντα αγκαλιάζουν τις αποστολές μας. Αυτά ήταν:


To καταδυτικό περιοδικό Greek Diver

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με τον γνωστό δημοσιογράφο Κο Προκόπη Γιόγιακα ο οποίος πάντα στηρίζει και προβάλει με μοναδικό τρόπο τις δραστηριότητες μας. Ο Προκόπης είναι πάντα κοντά μας και συμμετείχε ενεργά στην αποστολή κάνοντας καταδύσεις καθώς είναι και εκπαιδευτής αυτοδυτών.

Το τηλεοπτικό κανάλι STAR με την εξαίρετη δημοσιογράφο Διδα Ευτυχία Πενταράκη.

Το τηλεοπτικό κανάλι ALTER με το γνωστό δημοσιογράφο Κο Βασίλη Ζέρβα.

Δημοσιεύσεις γίνανε σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τόσο αυτόν της Αθήνας όσο και αυτόν της Κεφαλλονιάς.

Share this

Share by: